wiadomości

kino

kalendarz

pogoda

ogłoszenia

Otręby zbożowe – rodzaje, skład i właściwości

Wyróżnione

Moje Jasło
Moje Jasło
Jasielski portal informacyjny. Poznaj Jasło z innej strony! Aktualne wydarzenia w Jaśle, ankiety, wywiady ze znanymi jaślanami, ogłoszenia, zdrowie i uroda.
- Reklama -

Otręby zbożowe stanowią składnik wielu diet, ze względu na liczne wartości odżywcze. Ponadto stanowią najbardziej wartościową część ziarna. Powstają po zmieleniu ziarna zbóż. Takie produkty doskonale sprawdzą się dla osób chorych na cukrzycę oraz takich, które mają problem z wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Co więcej, osoby z nadwagą, czy otyłością także powinny włączyć je do codziennej diety.

Otręby – proces powstawania

Otręby otrzymywane są z przemiału ziarna zbóż, wykorzystywanych w produkcji mąk i kasz. Istnieją różne rodzaje tych produktów. Są to: owsiane, pszenne, gryczane, ryżowe, jęczmienne, orkiszowe, kukurydziane. Otręby zbożowe posiadają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim są źródłem białka, a także w znacznym stopniu ich spożywanie, przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Ponadto bardzo dobrze działają także na układ trawienny; zapobiegając zaparciom. Są produktem, który bardzo często stosuje się na diecie, gdyż otręby dają długie uczucie sytości, co zmniejsza ilość spożywanego pokarmu.

Otręby – właściwości zdrowotne

Spożywanie otrąb polecane jest osobom, które pragną utrzymać prawidłową masę ciała i smukłą sylwetkę. Ponadto są cennym składnikiem, ze względu na właściwości przeciwnowotworowe. Otręby zbożowe są źródłem składników mineralnych i witamin. Posiadają duże ilości fosforu, żelaza, magnezu, miedzi, selenu i cynku. Ponadto w ich składzie znajdują się także witaminy z grupy B, co sprawia, że mają wpływ na układ krążenia; wzmacniając ściany naczyń krwionośnych, czy obniżając ciśnienie tętnicze krwi.

Otręby – jakie wybrać?

Warto wiedzieć, że otręby zbożowe zawierają także wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W zależności od rodzaju otręby zbożowe posiadają różne wartości odżywcze. Otręby owsiane, uważane są za najzdrowsze, ze względu na to, że zawierają najwyższą wartość białka, błonnik rozpuszczalny w wodzie, a także wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Jak i z czym łączyć otręby zbożowe?

Otręby zbożowe doskonale sprawdzą się jako dodatek do pieczywa, czy wypieków cukierniczych. Ponadto można je także łączyć z naleśnikami, omletami, plackami, goframi, czy nawet panierką do mięs. Co więcej, świetnie sprawdzą się także do musli, granoli, jogurtów różnego rodzaju, twarożków, kefirów, czy owsianek.

Otręby zbożowe – przeciwwskazania do spożycia

Otręby zbożowe pomimo tego, że posiadają wiele właściwości odżywczych, nie powinny być spożywane przez osoby: z niedokrwistością, osteoporozą, chorobami nerek, chorobą wrzodowo-żołądkową, czy stanami zapalnymi jelit. W sklepie Biobabalscy znajdziesz szeroki wybór tych produktów. Poduszki z gryki, czy kawa zbożowa to także część asortymentu sklepu.

Otręby zbożowe są bardzo cennym składnikiem, który można dodać do wielu posiłków. Cechują się one wysoką zawartością wartości odżywczych, które pozytywnie wpływają na cały organizm. Co więcej, otręby zbożowe doskonale sprawdzą się dla osób z nadwagą, czy otyłością. Ponadto osoby chore na cukrzycę także powinny włączyć otręby do swojej diety.

- Reklama -

Podobne artykuły

Subskrybuj
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Ostatnie artykuły