-9.2 C
Jasło
21 stycznia 2021, czwartek

Tradycyjna babka wielkanocna

Wyróżnione

Zdrowy Styl Joanny
Zdrowy Styl Joannyhttps://www.zdrowystyljoanny.pl
Czy zdrowe potrawy mogą być smaczne? Uważam że tak. Myślę że przepisy które znajdziesz na mojej stronie Tobie też będą smakować.

Przepis, który znajduje się poniżej jest tradycją mojego domu rodzinnego. Moja mama co Wielkanoc piecze to cudeńko, więc tym razem odpuszczamy liczenie kalorii i delektujemy się smakiem tradycji ciesząc się czasem spędzonym w rodzinnym gronie.

Do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.

Składniki jakie będą nam potrzebne:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki oleju

Jajka ubijamy i stopniowo dodajemy cukier, chwile miksujemy i wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz wlewamy olej. Miksujemy.

Formę do babki smarujemy olejem i wlewamy ciasto na babkę.

Piekarnik nastawiamy na 170°C i pieczemy przez 40 minut. Przed wyciągnięciem sprawdzamy wykałaczką czy babka się upiekła.

Upieczone ciasto wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Ta babka nie zawiera rodzynek, drożdży ani alkoholu. Jest idealna dla dzieci. Ciasto też nie wymaga zagniatania, wystarczy tylko mikser i gotowe, później już tylko czekamy aż ciasto się upiecze.

Zachęcamy do dzielenia się przepisami w komentarzach!

Więcej artykułów

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Ostatnie artykuły