wiadomości

kino

kalendarz

pogoda

ogłoszenia

Tradycyjna babka wielkanocna

Wyróżnione

Zdrowy Styl Joanny
Zdrowy Styl Joannyhttps://www.zdrowystyljoanny.pl
Czy zdrowe potrawy mogą być smaczne? Uważam że tak. Myślę że przepisy które znajdziesz na mojej stronie Tobie też będą smakować.
- Reklama -

Przepis, który znajduje się poniżej jest tradycją mojego domu rodzinnego. Moja mama co Wielkanoc piecze to cudeńko, więc tym razem odpuszczamy liczenie kalorii i delektujemy się smakiem tradycji ciesząc się czasem spędzonym w rodzinnym gronie.

Do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.

Składniki jakie będą nam potrzebne:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki oleju

Jajka ubijamy i stopniowo dodajemy cukier, chwile miksujemy i wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz wlewamy olej. Miksujemy.

Formę do babki smarujemy olejem i wlewamy ciasto na babkę.

Piekarnik nastawiamy na 170°C i pieczemy przez 40 minut. Przed wyciągnięciem sprawdzamy wykałaczką czy babka się upiekła.

Upieczone ciasto wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Ta babka nie zawiera rodzynek, drożdży ani alkoholu. Jest idealna dla dzieci. Ciasto też nie wymaga zagniatania, wystarczy tylko mikser i gotowe, później już tylko czekamy aż ciasto się upiecze.

Zachęcamy do dzielenia się przepisami w komentarzach!

- Reklama -

Podobne artykuły

Subskrybuj
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Ostatnie artykuły