Przepis, który znajduje się poniżej jest tradycją mojego domu rodzinnego. Moja mama co Wielkanoc piecze to cudeńko, więc tym razem odpuszczamy liczenie kalorii i delektujemy się smakiem tradycji ciesząc się czasem spędzonym w rodzinnym gronie.
Do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki oleju
Jajka ubijamy i stopniowo dodajemy cukier, chwile miksujemy i wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz wlewamy olej. Miksujemy.
Formę do babki smarujemy olejem i wlewamy ciasto na babkę.
Piekarnik nastawiamy na 170°C i pieczemy przez 40 minut. Przed wyciągnięciem sprawdzamy wykałaczką czy babka się upiekła.
Upieczone ciasto wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Ta babka nie zawiera rodzynek, drożdży ani alkoholu. Jest idealna dla dzieci. Ciasto też nie wymaga zagniatania, wystarczy tylko mikser i gotowe, później już tylko czekamy aż ciasto się upiecze.
Zachęcamy do dzielenia się przepisami w komentarzach!