5.2 C
Jasło
3 lipca 2022, niedziela

Choinka z ciasta francuskiego ze szpinakiem

- Reklama -

Najważniejszą częścią Świąt Bożego Narodzenia jest spędzanie czasu z rodziną, a małym dodatkiem są pyszne potrawy świąteczne. Oczywiście trzymamy się tradycji i wykonujemy krokiety, pierogi itd., ale warto też zwrócić uwagę na małe i smaczne przekąski.

Pyszną przekąską będzie przygotowanie choinki ze szpinakiem i serkiem śmietankowym. Ta choinka z pewnością okaże się piękną i smaczną dekoracją stołu.

Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżycą, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera dużo magnezu dlatego powinny go jeść osoby zestresowane. Kwas foliowy, który jest w szpinaku zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Witaminy występujące w szpinaku: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan.

Składniki jakie będą nam potrzebne:

  • 2 arkusze ciasta francuskiego
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 200 g serka śmietankowego
  • 1 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka czosnku
  • ½ szklanki sera mozzarella + do posypania
  • jajko

Szpinak myjemy i podsmażamy na patelni aby zmiękł i zmniejszył swoją objętość.

Serek śmietankowy wkładamy do miski i dodajemy przyprawy: sól, pieprz, chili, paprykę słodką, cebulkę suszoną, czosnek, dodajemy starty ser mozzarella oraz podsmażony i odsączony szpinak. Mieszamy bardzo dokładnie.

Z ciasta francuskiego za pomocą noża wycinamy dwie choinki. Jeden płat smarujemy masą serową, wierzch masy posypujemy jeszcze odrobiną sera mozzarella. Następnie przykrywamy drugim płatem ciasta francuskiego.

Boki ciasta nacinamy pozostawiając środek. Zaczynamy delikatnie zwijać boki 1 – 2 razy. Rozkłóconym jajkiem smarujemy wierzch choinki.

Piekarnika nastawiamy na 200°C i pieczemy 20 – 25 minut aż wierzch będzie złotego koloru a spód przypieczony.

Podajemy na ciepło.

Połączenie szpinaku i sera jest klasyczne i często łączy się je z ciastem francuskim, dodatek sera mozzarelli sprawia, że całość idealnie się łączy ze sobą. Ta świąteczna przekąska wygląda na niezwykle skomplikowaną w rzeczywistości opiera się na gotowym cieście francuskim i zaledwie kilku prostych krokach by stworzyć pyszną przekąskę. Super wytrawna i bardzo zabawna przekąska na święta dostanie od wszystkich gości och i ach.

- Reklama -
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments