Ten przepiękny czerwono biały sernik red velvet może być idealnym walentynkowym deserem. Ciasto z czerwonego aksamitu zebry jest tak pyszne, piękne, wilgotne, że ciężko powstrzymać się przed jego zjedzeniem. Kremowy sernik przyozdobiony bitą śmietaną i posypany gorzką czekoladą sprawi, że na pewno nie zabraknie Wam słodyczy w ten wyjątkowy dzień!
Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich serów jakie są dostępne w sklepach. Biały ser ma w składzie aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Stanowi ważny budulec kości i tkanek. Jest także niezbędny do wytwarzania ciał odpornościowych i hormonów. Witaminy jakie znajdziemy w białym serze to: A, B1, B2, B6, B12, D, E, PP. Składniki mineralne to: magnez, cynk, selen, fosfor, wapń, potas.
Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa na poprawę naszego humoru. Ten charakterystyczny posmak czekolada zawdzięcza wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada pomaga w myśleniu. Dodaje energii, zapobiega zakrzepom i miażdżycy. Filtruje nerki, łagodzi kaszel oraz wzmacnia nasze serce. Składniki jakie znajdziemy w gorzkiej czekoladzie: niacyna – dzięki niej uwalniana jest energia zawarta w pokarmie, flawonoidy – podnosi odporność naszego organizmu i reguluje skurcze mięśni, teobromina – działa jak środek moczopędny, pobudza organizm, fenyloetyloamina -są to endorfiny, poprawiają nasz nastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Spód:
- 100 g herbatników pełnoziarnistych lub biszkoptów
Masa serowa:
- 1 kg twarogu
- 1 szklanka erytrytolu
- 1 łyżka esencji z wanilii
- 3 jajka
- 125 ml śmietany kremówki 36%
- 1 barwnik czerwony lub sok z buraka
Dekoracja:
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki 36%
Tortownice wykładamy herbatnikami lub biszkoptami.
Twaróg mielimy dwa razy.
Do miski wkładamy zmielony twaróg dodajemy jajka, śmietanę kremówkę, erytrytol, esencję z wanilii. Miksujemy zawartość miski. Musimy uzyskać gładką masę.
Masę serową dzielimy na dwie równe części. Do jednej części wlewamy sok z buraka lub czerwony barwnik. Miksujemy.
Na spód ciasta na środek za pomocą kubka lub miarki wlewamy masę serową, najpierw czerwona, a następnie na środek wlewamy masę białą i tak postępujemy do momentu aż wykorzystamy całą masę serową.
Za pomocą patyczka do szaszłyków na wierzchu możemy wykonać dekoracyjny wzorek.
Piekarnik nastawiamy na 175°C i pieczemy 60 minut lub do suchego patyczka.
Upieczone ciasto pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez godzinę.
Dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy startą czekoladą.
Sernik red velvet jest wilgotny, pyszny, aksamitny i stanie się szybko klasykiem. Ten cudowny sernik jest idealny na specjalne okazje lub święta takie jak Walentynki, Wielkanoc czy Boże Narodzenie.