Sernik cytrynowy bez pieczenia. Sernik na zimno. To wspaniały deser, którego nie musimy piec! Kremowy sernik o delikatnym posmaku cytryny, fantastyczne ciasto na każdą okazję i nie tylko. Zrobiłam to ciasto z myślą by uczcić pierwszy rok istnienia mojego bloga, Zdrowy Styl Joanny. Udało się! Serniczek wyszedł fantastyczny i pierwszy roczek mamy już za sobą! By wykonać sernik potrzebujemy tylko kilka składników i do dzieła.

Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich serów jakie są dostępne w sklepach. Biały ser ma w składzie aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Stanowi ważny budulec kości i tkanek. Jest także niezbędny do wytwarzania ciał odpornościowych i hormonów. Witaminy jakie znajdziemy w białym serze to: A, B1, B2, B6, B12, D, E, PP. Składniki mineralne to: magnez, cynk, selen, fosfor, wapń, potas.

Cytryna każdy z nas wie jakie ogromne korzyści zapewnia nam spożywanie tego owocu. Pomimo, że cytryna nie jest królową witaminy C, zawiera jej tyle by łagodzić infekcje i wzmacniać odporność. Znajdziemy w niej sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia nasze naczynia krwionośne. Cytryna ma właściwości pobudzające procesy trawienne, przyspiesza oczyszczanie organizmu. Ma właściwości przeciwnowotworowe i hamuje namnażanie się nowych komórek rakowych. Potas występujący w cytrynie pomaga w walce z nadciśnieniem, miażdżycą i zmniejsza ryzyko zawałów serca i udarów. Sok z cytryny przyczynia się do poprawy funkcjonowania wątroby. Cytryna posiada właściwości antyseptyczne, przyspiesza gojenie się ran. Pomaga w walce z trądzikiem i może opóźniać powstawanie zmarszczek. Witaminy jakie znajdziemy w cytrynie to: A, B1, B2, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, selen, magnez, sód, żelazo, wapń, cynk, fosfor.

Składniki jakie będą nam potrzebne:

Spód:

  • 170 g herbatników pełnoziarnistych
  • 70 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego
  • ¾ szklanki soku z cytryny
  • 400 ml mleka skondensowanego
  • 3 łyżki wody
  • 5 łyżeczek żelatyny

Glazura:

  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 40 g masła
  • sok z limonki

Masło umieszczamy w garnku i stawiamy na ogniu. Podgrzewamy by się roztopiło.

Herbatniki wkładamy do malaksera i dodajemy roztopione masło. Miksujemy do momentu aż masa się dobrze połączy ze sobą.

Tortownicę lub blachę smarujemy tłuszczem i umieszczamy w niej herbatniki. Mocno dociskamy za pomocą szklanki. Gotowy spód umieszczamy w lodówce na ok 30 minut.

Twaróg mielimy 2 razy. Następnie miksujemy go przez kilka minut by stał się puszysty. Do zmielonego twarogu dodajemy skondensowane mleko i sok z cytryny. Kontynuujemy miksowanie.

Wodę doprowadzamy do wrzątku i przelewamy wyznaczoną jej ilość do miseczki wsypujemy żelatynę i mieszamy. Do żelatyny dodajemy 2 łyżki masy twarogowej. Mieszamy. Twaróg z żelatyną przekładamy do miski gdzie znajduje się pozostałą masa z serowa. Miksujemy przez kilka minut.

Wyciągamy spód ciasta z lodówki i przekładamy masę serową. Wyrównujemy i ponownie ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Teraz wykonujemy glazurę do ciasta. Jajka, ksylitol, sok z limonki umieszczamy w miseczce i mieszamy. Odstawiamy. Do garnka wlewamy troszkę wody i wkładamy miskę z jajkami do garnka ale tak by miseczka nie dotykała wody. Mieszamy cały czas. Po upływie ok 7 minut glazura zacznie gęstnieć. Glazura jest gotowa kiedy pokrywa brzeg łyżeczki. Gotową masę wyciągamy z garnka i odstawiamy. Wyciągamy ciasto i dekorujemy wierzch ciasta. Możemy jeszcze przyozdobić ciasto bitą śmietaną, tak jak na zdjęciu.

Sernik ponownie umieszczamy w lodówce na ok 10 minut i po chwili możemy delektować się wspaniałym ciastem.

Szybki i bardzo prosty w wykonaniu sernik. Większość z nas wykonuje zapewne serniki na zimno w lecie, ale ja czasami wolę łamać reguły i delektować się tym cytrynowym deserem w okresie zimowym. Smacznego.

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrypcje  
Powiadom o