21.8 C
Jasło
7 sierpnia 2020, piątek

Przepis na lody malinowo – cytrynowe

- Reklama -

Nic nie smakuje lepiej od lodów z malinami i sokiem z cytryny. Domowe lody malinowe są cudownie kremowe i absolutnie niesamowite! Mają jednocześnie słodki i cierpki posmak, co wyjątkowo pieści nasze kubki smakowe. Połączenie malin i cytryny smakuje obłędnie!

Maliny są aromatycznymi i soczystymi owocami, bardzo lubianymi przez dzieci i dorosłych. Maliny działają przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, przeciwbakteryjnie i ściągająco. Mają działanie uspokajające, obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają serce. Wpływają korzystnie na układ odpornościowy. Chronią przed wolnymi rodnikami i opóźniają procesy starzenia się. Maliny posiadają również właściwości przeciwnowotworowe. Witaminy występujące w malinach to: A, B6, C, E, K, niacyna, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy. Związki mineralne, które znajdziemy w malinie: magnez, potas, sód, cynk, żelazo, fosfor.

Cytryna każdy z nas wie jakie ogromne korzyści zapewnia nam spożywanie tego owocu. Pomimo, że cytryna nie jest królową witaminy C, zawiera jej tyle by łagodzić infekcje i wzmacniać odporność. Znajdziemy w niej sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia nasze naczynia krwionośne. Cytryna ma właściwości pobudzające procesy trawienne, przyspiesza oczyszczanie organizmu. Ma właściwości przeciwnowotworowe i hamuje namnażanie się nowych komórek rakowych. Potas występujący w cytrynie pomaga w walce z nadciśnieniem, miażdżycą i zmniejsza ryzyko zawałów serca i udarów. Sok z cytryny przyczynia się do poprawy funkcjonowania wątroby. Cytryna posiada właściwości antyseptyczne, przyspiesza gojenie się ran. Pomaga w walce z trądzikiem i może opóźniać powstawanie zmarszczek. Witaminy jakie znajdziemy w cytrynie to: A, B1, B2, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, selen, magnez, sód, żelazo, wapń, cynk, fosfor.

Składniki jakie będą nam potrzebne:

  • 1 szklanka mrożonych malin
  • sok z ½ cytryny
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 1 łyżka syropu klonowego

Mrożone maliny wkładamy do miski, dodajemy sok z cytryny i syrop klonowy. Za pomocą miksera ręcznego miksujemy zawartość miski.

Troszkę jogurtu umieszczamy w foremce na lody następnie umieszczamy troszkę zmiksowanych malin i tak na zmianę wypełniamy foremki aż skończą się nam składniki. Wkładamy patyczki i zamrażamy nasze lody przez minimum 6 godzin.

Te domowe lody z malin i soku z cytryny z dodatkiem jogurtu greckiego nie zawierają jajek i smakują orzeźwiająco! Cieszmy się smakami lata o każdej porze! Przepis jest bardzo prosty do przygotowania a efektem będą pełne smaku, kremowe lody.

- Reklama -
Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
oceniany
najnowszy najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments
IzzKa
IzzKa
31 lipca, 2020 22:18

Przepis na mały grzech 😛 Pychota, ale kalorie ma