W okresie świątecznym dużo czasu poświęcamy na przygotowywanie posiłków, ale warto również zadbać o napoje. Świetnym pomysłem może być świąteczny poncz, którego przygotowanie jest banalnie proste!
Prawdopodobnie większość składników mamy w domu. Aby przygotować świąteczny poncz wystarczy połączyć butelkę czerwonego wina z kawałkami pomarańczy, miodem, brandy i przyprawami, a następnie przez chwilę gotować.
Pomarańcz jest owocem o właściwościach leczniczych i odżywczych. Jest bardzo popularny i cieszy się bardzo dobrą opinią. Owoc ten jest pełen antyoksydantów i witaminy C, która spowalnia procesy starzenia się, nasz skóra wygląda młodziej. D-limonen zawarta w owocu zapobiega niektórym rodzajom nowotworu. Składniki odżywcze, które występują w pomarańczy działają również na poprawę naszego wzroku. Zapobiegają chorobom serca, wspomagają rozwój mózgu. Witaminy zawarte w pomarańczy to: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E, P, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy w pomarańczy to: wapń, żelazo, sód, potas, fosfor, selen, cynk, magnez. Pomarańcze obfitują w błonnik pokarmowy, który poprawia funkcjonowanie jelit.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
- 750 ml czerwonego wina
- 6 całych goździków
- 1 pomarańcza
- 3 laski cynamonu do dekoracji
- 3 anyże
- ¼ szklanki miodu
- ½ szklanki brandy
Pomarańczę obieramy i kroimy na kawałki.
W garnku umieszczamy wszystkie potrzebne składniki. Doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy temperaturę. Gotujmy na małym ogniu przez około 10 minut.
Poncz świąteczny podajemy na ciepło i dekorujemy większą ilością cytrusów i laskami cynamonu. Jeśli planujemy spotkanie rodzinne w święta Bożego Narodzenia poncz świąteczny do obiadu jest idealna opcją. Poncz jest bardzo pyszny i przyjemny do picia a wykonanie go zajmuje dosłownie kilka minut. Świąteczne drinki są smaczne, idealne do serwowania na przyjęciach. Ten przepis na poncz świąteczny stanie się ulubionym przepisem!