Koktajl z jagodami i serkiem wiejskim

0
Koktajl z jagodami i serkiem wiejskim
www.pixabay.com

Połączmy zdrowy, rutynowy posiłek w smacznym koktajlu z dodatkiem serka wiejskiego i jagód! Koktajl przepełniony białkiem, smakuje jak sernik z jagodami! Daje uczucie sytości na bardzo długi okres czasu. Koktajle są szybkie w przygotowaniu, smaczne i bardzo pożywne! Pomagają zrównoważyć urlopowe pobłażania w diecie i utrzymać noworoczne postanowienia. Aby nasze koktajle nie były monotonne spróbujmy tej niecodziennej kombinacji składników.

Serek wiejski jest twarożkiem o ziarnistej konsystencji. Powinien się znaleźć w diecie każdego z nas. Cieszy się on dużą popularnością. Jedzenie twarożku spowalnia procesy starzenia. Dba o mocne kości i zęby. Wzmacnia układ odpornościowy, chroni przed nowotworami. Jedzenie serka zapobiega zakażeniom i zwalcza bakterie oraz wirusy. Pozytywnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Serek jest produktem niskokalorycznym i zalecany jest dla osób będących na diecie. Regularne jedzenie serka poprawia metabolizm i podkręca przemianę materii. Powinny go jeść kobiety w ciąży i osoby w podeszłym wieku. Witaminy jakie znajdziemy w serku wiejskim to: A, B1, B2, B5, B6, B12, D, E, K. Składniki mineralne to: selen, wapń, sód, żelazo, magnez, potas, miedź, cynk, fosfor. Znajdziemy w nim również białko.

Kefir jest to fermentowany napój mleczny, o kremowej i gęstej konsystencji, który posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Korzystnie wpływa na jelita i poprawia nasze trawienie. Kefir jest napojem łatwo strawnym, wspomaga oczyszczanie organizmu. Picie kefiru podnosi naszą odporność na różnego rodzaju infekcje. Bakterie, które występują w kefirze chronią przed powstaniem wadliwych zmian DNA. Jest środkiem pomocniczym przy leczeniu alergii, miażdżycy. Zapobiega powstawaniu nowotworu układu pokarmowego. Reguluje rytm wypróżnień, redukuje wzdęcia. Kefir jest super probiotykiem. Zmniejsza ryzyko osteoporozy. Redukuje poziom złego cholesterolu. Pozytywnie wpływa na układ nerwowy. Witaminy jakie znajdziemy w kefirze: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, żelazo, miedź, cynk, mangan, chlor, sód. Kefir jest bogaty w białko.

Składniki jakie będą nam potrzebne:

  • 2 szklanki jagód
  • 1 szklanka kefiru naturalnego
  • 1 szklanka serka wiejskiego
  • 2 łyżki miodu
  • ¾ szklanki mleka migdałowego
  • 1 łyżeczka esencji z wanilii
  • 1 zamrożony banan
  • kostki lodu opcjonalnie

Do blendera wkładamy wszystkie składniki, czyli jagody, mleko migdałowe, serek wiejski, miód, wanilię, banan, kefir. Włączamy blender i przetwarzamy do momentu aż uzyskamy gładką, aksamitną konsystencję. Na koniec dodajemy kostki lodu i ponownie na chwilę włączamy blender. Gotowy koktajl przelewamy do szklanek i delektujemy się.

Cieszmy się cudownymi jagodami, póki są jeszcze świeże i wspaniałe, używajmy ich jak najwięcej w kuchni i róbmy z nich wspaniałe rzeczy!

Subskrybuj
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments