Domowa pikantna kawa mocha

Przepis inspirowany stylem latynoskim zapewni nam ciepło przez wszystkie chłodne miesiące. Ten napój kawowy przepełniony jest cynamonem, gałką muszkatołową i pieprzem cayenne. Przyprawy zawarte w kawie posiadają rozgrzewającą moc. 

Cynamon, który głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyprawa ta również może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera lub całkowicie jej zapobiec. Olejek cynamonowy możemy stosować pomocniczo w okresie przeziębienia i zakażenia górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Stosując cynamon możemy pozbyć się cellulitu. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.

Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo. Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.

Składniki jakie będą nam potrzebne:

Kawa:

  • 1 ½ szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki dobrej jakości kakao
  • 1/8 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • szczypta soli himalajskiej

Dekoracja:

  • bita śmietana (opcjonalnie)
  • syrop czekoladowy ( opcjonalnie)
  • pianka (opcjonalnie)

Wszystkie składniki (z wyjątkiem dodatków) umieszczamy w garnku. Gotujemy na średnim ogniu ciągle ubijając. Ubijamy ok 3 minut do czasu podgrzania.

Gotową kawę rozlewamy do filiżanek lub kubków i dekorujemy bitą śmietaną, możemy dodać dodatki, które podałam wcześniej. Chociaż kawa bez dodatków także smakuje wyśmienicie.

Najlepsza domowa kawa mocha, jest bardzo smaczna i rozgrzewająca, idealna na jesienne i zimowe dni. Po przyrządzeniu domowej, pikantnej kawy zapomnimy już o kawiarniach, ponieważ najlepszą kawę serwujemy sobie w domowym zaciszu.

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrypcje  
Powiadom o