Domowa gorąca czekolada z kurkumą

Ta domowa czekolada zawiera wszystko co nasz organizm potrzebuje w chłodne, zimowe dni. Karob, cynamon, kurkumę oraz szczyptę pieprzu by pomóc organizmowi wchłonąć kurkumę. Gorąca czekolada jest kremowa, z dodatkiem miodu, napój ten sprawi, że poczujemy się dobrze.

Kurkuma jest to przyprawa, która jest wykorzystywana w kuchni i w medycynie. Kurkuma łagodzi dolegliwości żołądkowe, zapobiega wzdęciom oraz reguluje procesy przemiany materii. Zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej, obniża poziom cholesterolu. Oczyszcza organizm z toksyn i leczy trudno gojące się rany i blizny, a to dzięki kurkuminie, która jest związkiem występującym w kurkumie. Przyprawa ta świetnie poprawia humor. Pozytywnie wpływa na pracę serca. Posiada właściwości przeciwnowotworowe. Witaminy występujące w kurkumie to: B6, C, E, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna. Związki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Kurkumę używamy razem z pieprzem ponieważ to zwiększa jej przyswajalność o 2000%.

Karob znany jest jako mączka z chleba świętojańskiego bądź chleb świętojański, jest dobrym zamiennikiem kakao. W Polsce jest jeszcze mało znany, a to wielka szkoda ponieważ posiada on wiele wartości odżywczych i zdrowotnych. W sklepach najczęściej spotkamy go w formie proszku i bardzo przypomina kakao. Karob nie zawiera kofeiny, bardzo dobrze sprawdza się w problemach żołądkowych. Pomaga w leczeniu biegunki. Wspomaga leczenie osteoporozy. Zawiera kwas galusowy, który działa antynowotworowo, hamuje rozrost komórek rakowych, posiada także działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Systematyczne spożywanie karobu pozytywnie wpływa na odporność, układ nerwowy, poprawia przemianę materii. Bogaty jest w przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia się organizmu. Obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Witaminy jakie znajdziemy mączce świętojańskiej to: A, B1, B2, B3, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: wapń, fosfor, magnez, żelazo, potas, sód, cynk.

Składniki jakie będą nam potrzebne:

  • 250 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki karobu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 ½ łyżeczki oleju kokosowego
  • szczypta pieprzu czarnego
  • szczypta pieprzy cayenne
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka miodu

Do garnka nalewamy mleko. Dodajemy kurkumę, karob, pieprz czarny i cayenne, olej kokosowy. Mieszamy trzepaczką by pozbyć się grudek. Garnek stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy od czasu do czasu. Gorący napój wlewamy do szklanki i czekamy aż troszkę przestygnie i dodajemy miód. Ponownie mieszamy. Napój pijemy gdy jest ciepły.

Wspaniale rozgrzewa w chłodne, zimowe dni. Zdrowy napój rozgrzewający dla małego i dużego zmarzlucha!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrypcje  
Powiadom o