Domowa Nutella bez mleka i cukru. Fit Nutella. Czy jest ktoś na świecie, kto nie może się oprzeć Nutelli, ten aksamitny, czekoladowy krem, który wspaniale komponuje się zchlebem i jest cudownym dodatkiem do wielu ciast. Jednak ja jej nie kupuje i nie mogłabym jej dać moim dzieciom. Pomimo, że Nutella smakuje wspaniale ja jej mówię NIE! Dlatego postanowiłam wykonać domową wersję Nutelli. Jest ona najlepszą rzeczą na świecie, wiemy, że jest bez cukru, bez konserwantów i innych dodatków, pełna witamin i składników odżywczych. Dlatego też postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na kremem czekoladowym z dodatkiem ciecierzycy, pamiętajmy by nie wylewać wody po jej odsączeniu, wykonajmy z niej bezy.
Karob znany jest jako mączka z chleba świętojańskiego bądź chleb świętojański, jest dobrym zamiennikiem kakao. W Polsce jest jeszcze mało znany, a to wielka szkoda ponieważ posiada on wiele wartości odżywczych i zdrowotnych. W sklepach najczęściej spotkamy go w formie proszku i bardzo przypomina kakao. Karob nie zawiera kofeiny, bardzo dobrze sprawdza się w problemach żołądkowych. Pomaga w leczeniu biegunki. Wspomaga leczenie osteoporozy. Zawiera kwas galusowy, który działa antynowotworowo, hamuje rozrost komórek rakowych, posiada także działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Systematyczne spożywanie karobu pozytywnie wpływa na odporność, układ nerwowy, poprawia przemianę materii. Bogaty jest w przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia się organizmu. Obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Witaminy jakie znajdziemy mączce świętojańskiej to: A, B1, B2, B3, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: wapń, fosfor, magnez, żelazo, potas, sód, cynk.
Ciecierzyca inaczej groch włoski lub cieciorka. Posiada liczne właściwości zdrowotne i jest skarbnicą wartości odżywczych. Ciecierzyca znana jest wegetarianom ze względu na dużą zawartość białka, ponieważ zastępuje im zwierzęce białko. Wskazana jest dla osób odchudzających się, bo jest niskokaloryczna. Cieciorkę wykorzystuje się do wykonania hummusu, czyli pasty do pieczywa lub dipu do sosów. Groch włoski zmniejsza zachorowanie na raka jelita grubego, pozytywnie wpływa na płodność. Dobrze wpływa na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Wspiera odporność naszego organizmu. Obniża poziom cholesterolu we krwi i obniża ciśnienie krwi. Posiada właściwości, które mogą zapobiec rozwojowi cukrzycy. Zapobiega zaparciom. Witaminy jakie znajdziemy w cieciorce: A, B1, B2, B3, B6, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
- mleko owsiane (przepis tutaj)
- 3 łyżki płatków owsianych, które pozostały z produkcji mleka
- 1 puszka ciecierzycy
- 4 łyżki karobu
- 1 łyżeczka esencji z wanilii
- opcjonalnie syrop klonowy
- 50 ml mleka owsianego
Ciecierzycę odsączamy (wody nie wylewajmy wykonamy z niej bezy ).
Do miski wsypujemy karob, odsączoną ciecierzycę, esencję z wanilii, płatki owsiane (zostały nam z produkcji mleka owsianego), mleko owsiane.
Całą zawartość blendujemy, gdy nasza nutella jest za mało słodka możemy dodać odrobinę syropu klonowego. Smarowidło musi być dokładnie zblendowane tak by powstała gładką masa bez grudek.
Nutelle przekładamy do słoika i wkładamy do lodówki. Przetrzymujemy ją w lodówce przez tydzień.
Pyszny krem czekoladowy na kanapkę. Idealna kremowa konsystencja. Palce lizać!