Takie babeczki idealnie komponują się z tematyką Wielkanocną. Odważne twarogowe wypełnienie i ozdoby wielkanocne docenią nie tylko dzieci ale także i dorośli. Babeczki Wielkanocne to idealna słodka uczta aby uzupełnić każdy świąteczny posiłek. Wykonanie tych babeczek zajmie dosłownie chwilę a będą hitem dla każdego z kim się nimi podzielimy.
Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich serów jakie są dostępne w sklepach. Biały ser ma w składzie aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Stanowi ważny budulec kości i tkanek. Jest także niezbędny do wytwarzania ciał odpornościowych i hormonów. Witaminy jakie znajdziemy w białym serze to: A, B1, B2, B6, B12, D, E, PP. Składniki mineralne to: magnez, cynk, selen, fosfor, wapń, potas.
Mleko owsianecharakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne, zapobiega udarom i chorobom serca, także obniża poziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
- 4 jajka
- 150 g erytrytolu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 250 g twarogu
- 100 g masła
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g mąki pszennej
- 5 łyżek mleka owsianego
- szczypta soli
- 1 budyń śmietankowy
- 1 łyżka sody oczyszczonej
Masło rozpuszczamy.
Białka oddzielamy od żółtek.
Do miski z żółtkami wsypujemy erytrytol i cukier waniliowy. Miksujemy do uzyskania piany.
W drugiej misce łączymy suche składniki, czyli: mąki, sodę oczyszczoną, sól, budyń śmietankowy. Mieszamy. Powoli wsypujemy do żółtek i kontynuujemy miksowanie. Dodajemy twaróg, mleko owsiane, rozpuszczone masło. Cały czas miksujemy.
W drugiej misce na sztywno ubijamy pianę z białek.
Na koniec przekładamy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Masa musi się dobrze połączyć.
Foremki na mini babeczki wypełniamy do ¾ wysokości i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Jeśli nie posiadacie foremek na mini babeczki możemy zastosować zwykłą, tradycyjna formę na babkę wtedy czas pieczenia wynosi 60 minut w temperaturze 180°C.
Babeczki z twarogiem to idealna uczta Wielkanocna. Te babeczki są kusząco pyszne! To zdecydowanie przepis, który powinien znać każdy i robić go nie tylko na Wielkanoc.