5.2 C
Jasło
27 czerwca 2022, poniedziałek

Idealna soczysta karkówka z grilla: poznaj sekret całonocnej marynaty

Wyróżnione

Redakcja Moje Jasło
Redakcja Moje Jasło
Jasielski portal informacyjny. Poznaj Jasło z innej strony! Aktualne wydarzenia w Jaśle, ankiety, wywiady ze znanymi jaślanami, ogłoszenia, zdrowie i uroda.

Sezon grillowy to okazja do przygotowania wielu smacznych potraw. Często sięgamy po sprawdzone i niezawodne kiełbaski, grillujemy warzywa i smaczne mięsne kąski. Spędzanie czasu na zewnątrz jest bardzo przyjemne i pozwala cieszyć się piękną pogodą, której towarzyszy smaczny posiłek. Jednym z ulubionych mięs Polaków, jeśli chodzi o przyrządzanie go na ruszcie, jest karkówka. Dobre, wieprzowe mięso poddane obróbce cieplnej, nabiera dymnego posmaku i aromatu, który jest niemożliwy do uzyskania w żaden inny sposób.

Karkówka na grill — marynata gotowa czy wykonana własnoręcznie?

W sklepach są dostępne różnego rodzaju produkty dedykowane do grillowania. Skrzydełka, boczek, udka i karkówka przyprawione spoczywają w ladach chłodniczych i są gotowe do wrzucenia na ruszt. Takie rozwiązanie jest dobre, jeśli w ostatniej chwili podjęliśmy decyzję o posiłku przygotowywanym w taki sposób. Gotowe, marynowane mięso ma jednak kilka minusów. Smak wszystkich takich produktów jest podobny, a skład marynat często niezbyt dobry. Jeśli chcesz przyrządzić gotowe steki z karkówki wybierz mięso z zaufanego źródła i dowiedz się, czy w marynacie nie ma zbędnych substancji.

Karkówka na grill

Zalety domowej marynaty do karkówki na grilla

Jeśli masz trochę więcej czasu i planujesz przyjęcie ogrodowe, musisz poświęcić dłuższy czas na marynowanie mięsa. Wieprzowina wymaga często czasochłonnej obróbki termicznej, odpowiednie przyprawy pomogą zmiękczyć mięso, które zachowa więcej soków podczas grillowania oraz będzie gotowe szybciej. Takie rozwiązanie daje pewność co do składu marynaty oraz pewność co do jakości mięsa. Surowe mięso kosztuje też znacznie mniej niż gotowy produkt grillowy. Przy większej ilości planowanych porcji warto znaleźć promocje na karkówkę. Dzięki temu przygotujemy świetne danie bez szwanku dla portfela.

Najlepsza marynata do karkówki

Przepis na wyjątkową marynatę do karkówki jest prosty, wystarczy znać kilka zasad i kierować się nimi, by powstało pyszne danie, które zachwyci domowników i gości. Kluczem do udanej porcji mięsa jest zachowanie odpowiednich proporcji w smaku. Każdy smak powinien znajdować się w sosie, którym natrzesz mięso. Niezbędne będą smaki słone, słodkie, kwaśne i ostre. Jedna z ulubionych marynat opiera się na musztardzie i miodzie. Ocet, który jest w musztardzie zmiękcza strukturę karkówki, miód balansuję kwaśność, odrobina soli podbija smak a gorczyca dodaje delikatnej ostrości. Przepis ten można urozmaicać i zmieniać rodzaje musztard, miodu, dodać azjatyckiego sznytu zamieniając sól na sos sojowy. Możesz też podkręcić całość odrobiną chili lub innych przypraw. Odpuść sobie suszone i świeże zioła, bo spalą się one na mięsie i będą całkowicie zwęglone.

Najlepsza marynata do karkówki

Jaki jest najważniejszy składnik marynaty?

Składniki do marynaty możesz zakupić w markecie. Gazetki promocyjne Carrefour i innych większych sklepów w sezonie obfitują w różne okazje i promocje, dzięki którym skomponujesz swój ulubiony smak. Nie można zapomnieć o jednym, najważniejszym składniku domowej marynaty, który sprawi, że mięso mocno przejdzie smakiem i doskonale skruszeje. Tym nieocenionym elementem jest czas! Mięso należy trzymać w marynacie przez minimum kilka godzin, ale najlepiej przyrządzić je wieczorem poprzedzającym grilla. Całonocne marynowanie daje najlepszy efekt. Warto pamiętać, by przed godzinę przed rozpoczęciem grillowania, należy wyjąć steki z lodówki. Schłodzone mięso wytraca soki i traci soczystość!

- Reklama -

Podobne artykuły

- Reklama -

Ostatnie artykuły