6.5 C
Jasło
27 maja 2020, środa
Strona główna Zdrowie i uroda Mleko kokosowe - jak przygotować je samodzielnie w domu?

Mleko kokosowe – jak przygotować je samodzielnie w domu?

-

Mleko kokosowe jest wspaniałym zamiennikiem dla mleka krowiego. Mleko kokosowe na szczęście jest bardzo łatwe do zrobienia i bardzo tanie. Jego egzotyczny smak stanowi mocne uderzenie i podkreśla smak potraw począwszy od zup i gulaszu po curry i wypieki.

Mleko kokosowe fantastycznie sprawdza się w koktajlach lub w formie napoju z odrobiną cynanomu. Większość z nas kupuje mleko kokosowe, ale możemy je w łatwy sposób wykonać w domu przy użyciu zaledwie 3 składników! To takie proste!

Płatki kokosowe są bardzo popularnym dodatkiem do ciast, deserów czy nawet dań głównych. Tropikalny rarytas często gości w Polskiej kuchni. Kokos jest bardzo lubiany i słusznie, ponieważ posiada właściwości prozdrowotne. Wskazany jest przy leczeniu biegunek i kłopotach trawiennych.

Polecany jest szczególnie osobom będącym na diecie, ponieważ przyspiesza przemianę materii ponieważ posiada właściwości obniżające cholesterol. Zapobiega także powstawaniu próchnicy i chorobie Alzheimera. Wzmacnia odporność naszego organizmu i reguluje poziom cukru we krwi. Ma działanie przeciwgorączkowe. Bardzo dobrze wpływa na stan skóry, włosów i paznokci.

Witaminy jakie znajdzie w kokosie to: B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, mangan i selen. Bogaty jest również w błonnik pokarmowy oraz kwasy omega 3 i kwasy tłuszczowe jednonienasycone.

Składniki jakie będą nam potrzebne:

  • 2 szklanki płatków kokosowych
  • 4 szklanki bardzo ciepłej ale nie gorącej wody
  • 1 łyżeczka esencji z wanilii

Kokos i wodę umieszczamy w blenderze i miksujemy przez 5 minut.

Następnie duże sito przykrywamy podwójną warstwą gazy. Umieszczamy je nad duża miską.

Na sitko z gazą wylewamy zmiksowaną zawartość blendera. Zbieramy krawędzie, a następnie wyciskamy jak najwięcej płynu. W ten sposób otrzymaliśmy mleko kokosowe. Gotowe mleko przelewamy do słoika lub butelki i przechowujemy w lodówce do 5 dni.

Kupne mleko kokosowe zawiera masę dodatków, które nie są nam do niczego potrzebne, czasami czytając etykiety możemy dostać oczopląsu. Mleko kokosowe z małą ilością składników jest bardzo trudne do znalezienia, dlatego warto wybrać domową wersję mleka kokosowego! Od teraz będziemy dokładnie wiedzieli co kryje się w naszym mleku kokosowym. Nie ma porównywania etykiet i szukania podstępnych składników!

Zdrowy Styl Joanny
Zdrowy Styl Joannyhttps://www.zdrowystyljoanny.pl
Czy zdrowe potrawy mogą być smaczne? Uważam że tak. Myślę że przepisy które znajdziesz na mojej stronie Tobie też będą smakować.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9,331FaniLubię
758ObserwującyObserwuj
1,300SubskrybującySubskrybuj
Jasło
bezchmurnie
6.5 ° C
7.2 °
5.6 °
52 %
4.6kmh
6 %
sob
16 °
nie
13 °
pon
3 °
wt
4 °
śr
6 °