21.8 C
Jasło
4 sierpnia 2020, wtorek
Strona główna Zdrowie i uroda Mleko kokosowe - jak przygotować je samodzielnie w domu?

Mleko kokosowe – jak przygotować je samodzielnie w domu?

-

Mleko kokosowe jest wspaniałym zamiennikiem dla mleka krowiego. Mleko kokosowe na szczęście jest bardzo łatwe do zrobienia i bardzo tanie. Jego egzotyczny smak stanowi mocne uderzenie i podkreśla smak potraw począwszy od zup i gulaszu po curry i wypieki.

Mleko kokosowe fantastycznie sprawdza się w koktajlach lub w formie napoju z odrobiną cynanomu. Większość z nas kupuje mleko kokosowe, ale możemy je w łatwy sposób wykonać w domu przy użyciu zaledwie 3 składników! To takie proste!

Płatki kokosowe są bardzo popularnym dodatkiem do ciast, deserów czy nawet dań głównych. Tropikalny rarytas często gości w Polskiej kuchni. Kokos jest bardzo lubiany i słusznie, ponieważ posiada właściwości prozdrowotne. Wskazany jest przy leczeniu biegunek i kłopotach trawiennych.

Polecany jest szczególnie osobom będącym na diecie, ponieważ przyspiesza przemianę materii ponieważ posiada właściwości obniżające cholesterol. Zapobiega także powstawaniu próchnicy i chorobie Alzheimera. Wzmacnia odporność naszego organizmu i reguluje poziom cukru we krwi. Ma działanie przeciwgorączkowe. Bardzo dobrze wpływa na stan skóry, włosów i paznokci.

Witaminy jakie znajdzie w kokosie to: B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, mangan i selen. Bogaty jest również w błonnik pokarmowy oraz kwasy omega 3 i kwasy tłuszczowe jednonienasycone.

Składniki jakie będą nam potrzebne:

  • 2 szklanki płatków kokosowych
  • 4 szklanki bardzo ciepłej ale nie gorącej wody
  • 1 łyżeczka esencji z wanilii

Kokos i wodę umieszczamy w blenderze i miksujemy przez 5 minut.

Następnie duże sito przykrywamy podwójną warstwą gazy. Umieszczamy je nad duża miską.

Na sitko z gazą wylewamy zmiksowaną zawartość blendera. Zbieramy krawędzie, a następnie wyciskamy jak najwięcej płynu. W ten sposób otrzymaliśmy mleko kokosowe. Gotowe mleko przelewamy do słoika lub butelki i przechowujemy w lodówce do 5 dni.

Kupne mleko kokosowe zawiera masę dodatków, które nie są nam do niczego potrzebne, czasami czytając etykiety możemy dostać oczopląsu. Mleko kokosowe z małą ilością składników jest bardzo trudne do znalezienia, dlatego warto wybrać domową wersję mleka kokosowego! Od teraz będziemy dokładnie wiedzieli co kryje się w naszym mleku kokosowym. Nie ma porównywania etykiet i szukania podstępnych składników!

Zdrowy Styl Joanny
Zdrowy Styl Joannyhttps://www.zdrowystyljoanny.pl
Czy zdrowe potrawy mogą być smaczne? Uważam że tak. Myślę że przepisy które znajdziesz na mojej stronie Tobie też będą smakować.
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
10,155FaniLubię
758ObserwującyObserwuj
1,330SubskrybującySubskrybuj
Jasło
lekkie zachmurzenie
21.8 ° C
22 °
21.7 °
78 %
2.6kmh
20 %
sob
20 °
nie
22 °
pon
20 °
wt
20 °
śr
19 °