Ten sernik jest absolutną doskonałością! Nie jest zbyt słodki, zawiera odpowiednią ilość masy czekoladowej, która zrównoważona jest masą z mascarpone. Nadzienie sernika jest jedwabiste, bogate i głęboko luksusowe ale jednocześnie jest lżejszy niż sernik pieczony. Sernik jest super czekoladowy i jednocześnie super śmietankowy, idealny dla miłośników czekolady i mascarpone.
Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne, zapobiega udarom i chorobom serca, także obniża poziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Cytryna każdy z nas wie jakie ogromne korzyści zapewnia nam spożywanie tego owocu. Pomimo, że cytryna nie jest królową witaminy C, zawiera jej tyle by łagodzić infekcje i wzmacniać odporność. Znajdziemy w niej sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia nasze naczynia krwionośne. Cytryna ma właściwości pobudzające procesy trawienne, przyspiesza oczyszczanie organizmu. Ma właściwości przeciwnowotworowe i hamuje namnażanie się nowych komórek rakowych. Potas występujący w cytrynie pomaga w walce z nadciśnieniem, miażdżycą i zmniejsza ryzyko zawałów serca i udarów. Sok z cytryny przyczynia się do poprawy funkcjonowania wątroby. Cytryna posiada właściwości antyseptyczne, przyspiesza gojenie się ran. Pomaga w walce z trądzikiem i może opóźniać powstawanie zmarszczek. Witaminy jakie znajdziemy w cytrynie to: A, B1, B2, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, selen, magnez, sód, żelazo, wapń, cynk, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
- 1 kg serka mascarpone
- ¾ szklanki erytrytolu
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 1 łyżeczka esencji z wanilii
- 4 łyżeczki mleka owsianego
- 500 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wrzącej wody
- sok z ½ cytryny
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i dodajemy mleko. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia – żelatyna musi być płynna.
Śmietanę kremówkę ubijamy i dodajemy sok z cytryny ponownie miksujemy by połączyć składniki. Do żelatyny dodajemy 2 łyżki śmietany kremówki i mieszamy. Następnie wlewamy żelatynę do kremówki i miksujemy by składniki dobrze się połączyły.
W misce łączymy serek mascarpone z erytrytolem. Dodajemy śmietanę kremówkę i ponownie miksujemy zawartość miski. Masę z serkiem mascarpone dzielimy na dwie części do jednej części wlewamy rozpuszczoną czekoladę mieszamy.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy czekoladową masę serową wyrównujemy. Następnie kładziemy białą masę serową, wyrównujemy. Wkładamy sernik do lodówki na całą.
Następnego dnia możemy go udekorować kawałkami czekolady. Gotowe.
Smacznego!