Wspaniały, naturalny przepis na sok z buraka, ogórka i czosnku! Pomyślmy o wyciskaniu soku jako o szybkim sposobie dostarczania wielu witamin i składników odżywczych do organizmu. Buraki nadają sokowi słodyczy i ziemistości, ogórek zaś dodaje wody bogatej w minerały. Surowy sok do detoksykacji z buraka i ogórka to idealny napój jako poranna przekąska. Sok jest pełen składników odżywczych, świetnie smakuje. Rozpocznijmy naszą przygodę z sokami już dzisiaj i cieszmy się korzyściami zdrowotnymi jakie niesie ich spożywanie
Sok z buraka na pewno odżywi Wasz organizm i doda Wam energii!
Burak jest cudownym warzywem o właściwościach leczniczych. Kryje w sobie mnóstwo wspaniałych i odżywczych witamin. Surowe buraki wspomagają przemianę materii usuwają szkodliwe toksyny z organizmu. Betanina, którą zawierają buraki może niszczyć wolne rodniki, które są odpowiedzialne za powstawanie nowotworów. Buraki wzmacniają odporność, obniżają ciśnienie krwi, dodają nam sił. Wapń zawarty w burakach wspiera nasze zęby i kości. Magnez zwalcza negatywne skutki stresu i wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy, które występują w buraku to: A, B6, C, E, K, kwas foliowy, niacyna, tiamina, ryboflawina. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Burak zawiera również błonnik i białko.
Ogórek w 97% składa się z wody i powinniśmy go docenić w upalne dni, ponieważ szybko ugasi nasze pragnienie. Ogórek ma mało kalorii, dlatego w swoim menu powinny uwzględnić osoby będące na diecie. Ogórek jest warzywem bogatym w przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem nowotworu. Posiada właściwości moczopędne, dlatego zalecany jest osobom, które borykają się z chorobą nerek i układu moczowego, pomaga również oczyścić organizm z toksyn. Ogórek zawiera związki, które działają alkalizująco, czyli odkwaszają organizm. Witaminy jakie znajdziemy w ogórku to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne to: potas, sód, magnez, wapń, żelazo, cynk.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
- 2 buraki
- 1 duży ogórek
- ząbek czosnku
Buraki myjemy dokładnie. Kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy je w sokowirówce. Następnie dodajemy ogórka. Do gotowego soku dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Sok gotowy.
Sok, który jest pełen antyoksydantów. Sok który opóźnia procesy starzenia się i działa uzdrawiająco na nasz organizm.