Jeśli deser, to tylko czekoladowy – właśnie z takiego założenia wychodzisz? Żaden problem, ponieważ pomysłów na podwieczorki z czekoladą jest wiele. Poznaj 3 nieoczywiste desery, których przygotowanie wcale nie będzie trudne. Który z nich najbardziej przypadnie ci do gustu?
Chociaż czekolada sama w sobie może być świetnym podwieczorkiem, warto od czasu do czasu przygotować coś więcej. Nie musisz być przy tym mistrzem cukiernictwa, ponieważ wiele deserów przygotujesz bez żadnego doświadczenia. Co ważne – nie zajmie to mnóstwa czasu.
1. Klasyczne brownie
Brownie to amerykański klasyk, który bije czekoladową intensywnością niemal wszystkie wypieki. Do jego przygotowania trzeba zużyć nawet 3 tabliczki czekolady…
Zastanawiasz się, w czym tkwi fenomen tego ciasta? Brownie jest intensywne w smaku i ciężkie. Chociaż swoją konsystencją może przypominać zakalec, jest to celowy zabieg. Wypiek smakuje jednak wyśmienicie – od pierwszego do ostatniego kęsa.
Jeśli chcesz, brownie możesz udekorować polewą – z mlecznej, gorzkiej lub białej czekolady. Ty decydujesz.
2. Kakaowe naleśniki
Jeśli naleśniki, to tylko z twarogiem? Wcale nie musi tak być – szczególnie, jeżeli przygotujesz je w wersji kakaowej. Wystarczy zmniejszyć ilość mąki w podstawowym przepisie i dodać odrobinę kakao. Potem postępujesz już zgodnie z klasyczną recepturą.
Kakaowe naleśniki możesz podać z twarogiem. Jednak deser czekoladowy w takim wydaniu znacznie lepiej sprawdzi się z dodatkiem serka mascarpone, budyniem lub kremem śmietankowym. Jeśli lubisz słodki smak i dużą ilość czekolady, kakaowe naleśniki możesz nadziać także… kremem czekoladowym.
3. Krem czekoladowy z awokado
Jeśli jesteś miłośnikiem kremu czekoladowego, ale nie wszystkie gotowe produkty spełniają twoje oczekiwania, przygotuj go samodzielnie. Ten niespotykany deser przyrządzisz z prawdziwej czekolady i … awokado. Do posłodzenia możesz wykorzystać cukier biały lub… suszone daktyle bez pestek.
Czekoladę z awokado możesz zjeść bez żadnych dodatków albo posmarować nim wierzch brownie – zamiast polewy czekoladowej.