wiadomości

kino

kalendarz

pogoda

ogłoszenia

reklama

„Naleśnikowe show” w Zespole Szkół nr 3 w Jaśle

Ostatnie artykuły

Moje Jasło
Moje Jasło
Jasielski portal informacyjny. Poznaj Jasło z innej strony! Aktualne wydarzenia w Jaśle, ankiety, wywiady ze znanymi jaślanami, ogłoszenia, zdrowie i uroda.
- Reklama -

W Zespole Szkół nr 3 w Jaśle miał miejsce niecodzienny spektakl umiejętności kulinarnych uczniów szkół podstawowych. Dwuosobowe drużyny ósmoklasistów przygotowały niezwykłe przedstawienie, w którym główną rolę grał naleśnik.

29 maja 2025 r. popularny Chemik zorganizował II MIĘDZYSZKOLNY KONKURS GASTRONOMICZNY dla uczniów szkół podstawowych, tym razem pod nazwą „Naleśnikowe Inspiracje”. Jego celem było: rozwijanie zainteresowań kulinarnych, promowanie zasad zdrowego odżywiania i kreatywnego podejścia do gotowania, doskonalenie umiejętności pracy zespołowej w kuchni oraz popularyzacja kierunków gastronomicznych w ZS3 w Jaśle. Uczestnicy konkursu mieli za zadanie usmażyć naleśniki i podać je w atrakcyjny sposób z wybranymi dodatkami; mogli przynieść własne dekoracje, ale musiały być one jadalne.

Szkoła zapewniła składniki na ciasto oraz dodatki, m.in. konfitury, świeże owoce, bitą śmietanę, sosy, ser biały do farszu, bakalie, czekoladę.

„Naleśnikowe show” w Zespole Szkół nr 3 w Jaśle
Fot. Zespół Szkół nr 3 w Jaśle

Do zawodów przystąpiło 16 uczniów, którzy z entuzjazmem opowiadali o swoich motywacjach do udziału w kulinarnej konkurencji. Dla wielu z nich była to okazja do sprawdzenia swoich umiejętności i potwierdzenia pasji, jaką jest gotowanie.

– Brałam udział w 1. edycji, bardzo mi się podobało, dlatego tutaj jestem. Myślę też o tym profilu, czyli o techniku żywienia i usług gastronomicznych – Julia z SP nr 4 w Jaśle

Inni uczestnicy podkreślali, że kuchnia to coś więcej niż tylko hobby – to ich przyszłość zawodowa.

– Gotowanie jest moja pasją. Chciałam też sprawdzić swoje umiejętności. Chcę się rozwijać – Zuzanna z SP w Tarnowcu

Niektórzy już teraz mają sprecyzowane plany edukacyjne i wiedzą, jaką ścieżkę chcą obrać po ukończeniu szkoły podstawowej.

– Interesuje mnie ten kierunku, tu idę do szkoły – Piotr z SP nr 1 w Jaśle

Dla części młodych kucharzy ważne są nie tylko kulinarne umiejętności, ale również zdrowy styl życia.

– Chcę zostać dietetykiem. Interesuję się zdrowym odżywianiem. Wybrałam tę szkołę,  tutaj chcę się uczyć – Patrycja z SP w Tarnowcu

Nie brakowało też osób, które już teraz rozwijają swoje pasje w domowej kuchni, zwłaszcza w pieczeniu słodkości.

– Wybierając szkołę średnią, zdecydowałam, że właśnie w Zespole Szkół nr 3 w Jaśle będę się uczyć. Lubię piec słodkie potrawy, najbardziej cynamonki i torty – Zuzanna z Trzcinicy

Warto podkreślić, że każda para miała swojego mentora, którymi byli uczniowie kierunków gastronomicznych w Chemiku. Wśród nich znaleźli się Bartosz Duda i Dawid Stoś – uczestnicy „III Mistrzostw Polski Szkół Gastronomicznych” w Kielcach. Zwrócili oni uwagę na profesjonalne podejście zespołów do zadania, w tym spokój, precyzję, wyobraźnię i dbałość o detale.

„Naleśnikowe show” w Zespole Szkół nr 3 w Jaśle
Fot. Zespół Szkół nr 3 w Jaśle

Pracy drużyn przyglądało się jury w składzie:

  1. Przewodnicząca: Justyna Kosiba – właścicielka restauracji „Słodko-Słono u Zofii” – również sponsor nagród (absolwentka Zespołu Szkół nr 3 w Jaśle)
  2. Gabriel Furman – menadżer ds. personalnych w firmie Herbstreith Fox Jasło Sp. z o.o. – również sponsor nagród
  3. Grzegorz Łukasiewicz – szef kuchni w restauracji „Pub Legenda” w Jaśle (absolwent Zespołu Szkół nr 3 w Jaśle).

Zapytani o to, jaki powinien być dobry naleśnik – cienki, gruby, puszysty czy tłusty – znani jasielscy restauratorzy zdradzili:

– Musi być sprężysty i mieć „wnętrze”, czyli smaczne nadzienie, bo to ono się wybija i przeważa w naleśniku. Istotna jest też dekoracja, gdyż decyduje, czy po niego sięgniemy. Musi nas ona zachwycić!” – Justyna Kosiba

„Naleśnikowe show” w Zespole Szkół nr 3 w Jaśle
Fot. Zespół Szkół nr 3 w Jaśle

– Powinien być usmażony na oleju, a jego nadmiar należy zebrać (najlepiej papierowym ręcznikiem), żeby naleśnik był równy. Duże znaczenie ma również patelnia – powinna być stalowa, tzw. cygańska – Grzegorz Łukasiewicz

Oceniając przygotowane dania, jury brało pod uwagę: smak i teksturę naleśników, estetykę podania i kreatywność w dekoracji, zgodność pracy z zasadami BHP, organizację na stanowisku oraz sposób prezentacji potrawy i jej nazwę.

Uczestnicy nadali swoim potrawom takie nazwy, jak: „Naleśnikowe szaleństwo”, „Leśna niespodzianka”, „Owocowy raj”, „Zielona chmura”, „Truskawki ukryte w bieli”, „Wiśniowe abstrakcje”, „Promyczek”, „Naleśniki à la crème brûlée”.

„Naleśnikowe show” w Zespole Szkół nr 3 w Jaśle
Fot. Zespół Szkół nr 3 w Jaśle

I te ostatnie okazały się najlepsze, a przygotowali je: Aleksandra Macias i Karol Leśniak z Zespołu Szkół Miejskich nr 6 /Szkoła Podstawowa nr 10 w Jaśle.

Wśród zwycięzców znaleźli się także, zajmując kolejno:

II miejsce: Piotr Ochała, Magdalena Filus – SP nr 1 im. R. Traugutta w Jaśle

III miejsce: Julia Kraus, Zuzanna Wąsowicz – SP im. Św. Jana Kantego w Trzcinicy.

Gratulujemy zwycięzcom!!!

Dziękujemy wszystkim uczestnikom za udział w zabawie i życzymy dobrego wyboru szkoły średniej.

„Naleśnikowe show” w Zespole Szkół nr 3 w Jaśle
Fot. Zespół Szkół nr 3 w Jaśle

Po raz kolejny Zespół Szkół nr 3 w Jaśle udowodnił, że ceni otwartość, kreatywność i rozwój zawodowy młodego pokolenia.

- Reklama -

Podobne artykuły

Subskrybuj
Powiadom o

0 komentarzy
oceniany
najnowszy najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Wyróżnione