Popcorn definitywnie kojarzy się z wyjściami do kina i rozkoszowanie się pysznościami przy najnowszym hicie filmowym. Jednak czy sprzęt gastronomiczny, wytwarzający te delikatesy, sprawdzi się wyłącznie w wąskiej grupie lokali? Czy maszynka do popcornu będzie opłacalna dla indywidualnych użytkowników? Przekonajmy się.
Czym kierować się przy wyborze maszynki do popcornu?
Maszyna do robienia popcornu może być dostosowana do potrzeb lokali gastronomicznych, które chcą urozmaicić swoją ofertę, kin plenerowych czy grup cateringowych. Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, aby i we własnej kuchni mieć profesjonalne wyposażenie gastronomii do tworzenia tych pyszności. Sklep gastronomiczny Gastroprofit ma w ofercie urządzenie do popcornu w wielu różnych odsłonach.
Najważniejsze parametry, które należy uwzględnić przy zakupie tego urządzenia to: moc, pojemność i rodzaj wykonania. Tylko te trzy kryteria są w stanie jasno wykazać, czy dany gadżet będzie odpowiadał Twoim potrzebom lub nie.
Cechy dobrej maszynki do robienia popcornu
Wysokiej jakości maszyna do popcornu od Gastroprofit błyskawicznie stworzy lubiane, kukurydziane przysmaki. Jednak nim zakupisz jakiś model, zwróć uwagę na:
- Moc, wyrażoną w watach. Sprawne urządzenia mają 1000 W. Dzięki dużej mocy szybko się nagrzewają, uzyskując temperaturę niezbędną do przygotowania popcornu.
- Pojemność – maszynka do robienia popcornu powinna jednorazowo przygotować deser co najmniej dla kilku domowników. Dlatego miseczka na ziarenka powinna być w stanie przyjąć od pięćdziesięciu do stu gram składników.
– Wykonane z bezpiecznych i wytrzymałych materiałów. Po uruchomieniu warto sprawdzić, czy obudowa zbytnio się nie nagrzewa. W przeciwnym razie łatwo o oparzenia lub wypadki podczas przygotowywania popcornu.
- Głośność pracy – niestety, ale większość urządzeń tego typu pracuje głośno. Ponadto dochodzi również dźwięk strzelającej kukurydzy. Jednak należy pamiętać, że przygotowanie porcji trwa zaledwie kilka minut, zatem ewentualny hałas nie będzie zbytnio uciążliwy.
Gdzie sprawdzą się maszynki do popcornu?
Oczywiście, te urządzenia są niezastąpione podczas przygotowaniu się do domowego seansu kinowego. Jednak prywatne domy, to nie jedyne miejsca, w których się odnajdą. Warto postawić na nie, prowadząc firmę cateringową, oferującą wyżywienie na imprezach czy wydarzeniach kulturowych. Ponadto niektóre lokale gastronomiczne, a nawet sklepy, umożliwiają sprzedaż tych “szybkich” przekąsek. Mogą być podane zarówno w sposób wytrawny, czyli z solą, jak i na słodko – z karmelem.
Jak działa maszyna do popcornu?
Wbrew pozorom, to bardzo proste urządzenia. Wystarczy tylko umieścić ziarenka kukurydzy w specjalnym, dedykowanym pojemniku i gotowe. Nie musisz używać oleju! Dodatkowo komunikat na panelu poinformuje Cię o skończonej pracy. Na Gastroprofit znajdziesz wiele rodzajów urządzeń, które idealnie sprawdzą się zarówno na domowe potrzeby, jak i w ramach działalności cateringowej.