wiadomości

kino

kalendarz

pogoda

ogłoszenia

Czy wiesz, jak może smakować najlepsza kawa? – tajniki zawodu baristy na warsztatach w jasielskim „Chemiku”

Wyróżnione

Moje Jasło
Moje Jasło
Jasielski portal informacyjny. Poznaj Jasło z innej strony! Aktualne wydarzenia w Jaśle, ankiety, wywiady ze znanymi jaślanami, ogłoszenia, zdrowie i uroda.
- Reklama -

Specjaliści twierdzą, że na smak i aromat kawy mają wpływ kolejno: dobór odpowiedniego ziarna, kwestia palenia i grubość mielenia oraz umiejętności baristy, które pozwolą na odpowiednie podanie gorącego napoju w estetyczny i elegancki sposób.

W dniach 17, 18 i 21 czerwca 2021 r. w Zespole Szkół nr 3 w Jaśle odbył się kurs „Barista”. Wzięli w nim udział uczniowie naszej szkoły z klasy 3 – technikum kelner oraz z klasy 2 – technik żywienia i usług gastronomicznych. Natomiast w dniach 14, 15 i 16 czerwca 2021 r., w szkoleniu uczestniczyli również uczniowie Spojena Skola w Świdniku, kształcący się na kierunku Akademia Hotelarstwa.

Tajniki zawodu baristy na warsztatach w jasielskim „Chemiku”

Podczas 25 godzin szkolenia nasi uczniowie nabyli wiedzę i praktyczne umiejętności dotyczące historii kawy i jej gatunków, metody zbierania kawy, obróbki, selekcji i magazynowania ziaren. Podczas części praktycznej nauczyli się metod przygotowywania różnych rodzajów kaw z espresso, a także sposobów parzenia i serwowania kawy (po turecku, kafetiera, aeropress, french press, syfon, drip, ekspres przelewowy, ekspres ciśnieniowy).

Zdobyli również praktyczną wiedzę dotyczącą napojów na bazie espresso: espresso classic, ristretto, lungo, doppio, espesso macchiato, con panna, affogato, coretto, cortado,  americano, irish coffee, hot shots, jak i metod spieniania mleka – przebieg procesu, parametry poprawnie przegotowanego mleka.

Tajniki zawodu baristy na warsztatach w jasielskim „Chemiku”

Po zakończeniu szkolenia uczniowie przystąpili do egzaminu i otrzymali zaświadczenia o ukończeniu kursu w języku polskim, słowackim i angielskim. Było to niewątpliwie ciekawe doświadczenie oraz doskonała sposobność, dzięki której uczniowie uzyskali dodatkowe kwalifikacje przydatne na rynku pracy w sektorze gastronomicznym.

Szkolenie, przeprowadzone w naszej szkole to część polsko – słowackiego mikroprojektu pt. „Poprawa jakości edukacji specjalistycznej i zawodowej Zespołu Szkół nr 3 i Zespołu Szkół nr 4 w Jaśle oraz Spojena Skola w Svidniku”. Jego cel to podniesienie jakości szkolnictwa zawodowego oraz dostosowanie edukacji specjalistycznej i zawodowej do potrzeb transgranicznego rynku pracy.

Tajniki zawodu baristy na warsztatach w jasielskim „Chemiku”

Międzynarodowy, polsko-słowacki projekt w zakresie szkolnictwa zawodowego, jest kontynuacją i dalszym rozszerzaniem transgranicznej współpracy Powiatu Jasielskiego z Partnerami słowackimi.

Cieszymy się, że nasi uczniowie skorzystali z możliwości poszerzenia swoich kwalifikacji, uczymy ich bowiem tego, że człowiek to najlepszy kapitał i warto inwestować w siebie.


logotypy

Wartość mikroprojektu: 36 405,54 €

Projekt jest współfinansowany w 85% przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz z budżetu Państwa w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Interreg

V-A Polska-Słowacja 2014-2020

Wkład Powiatu Jasielskiego wynosi 10%

- Reklama -

Podobne artykuły

Subskrybuj
Powiadom o

0 komentarzy
oceniany
najnowszy najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -spot_img

Ostatnie artykuły