wiadomości

kino

kalendarz

pogoda

ogłoszenia

Czy wiesz czym jest bubble tea i z czego zrobić ten napój?

Wyróżnione

Moje Jasło
Moje Jasło
Jasielski portal informacyjny. Poznaj Jasło z innej strony! Aktualne wydarzenia w Jaśle, ankiety, wywiady ze znanymi jaślanami, ogłoszenia, zdrowie i uroda.
- Reklama -

Bubble tea znana jest od lat 80. XX wieku. To słodki napój o oryginalnych walorach estetycznych. Można go przygotować samemu w domu. Trzeba tylko skomponować odpowiednie składniki.

Skąd się wziął napój o nazwie bubble tea?

Ten tajemniczo brzmiący napój, w polskim tłumaczeniu oznacza bąbelkową herbatę. O tym, dlaczego akurat bąbelkową, napiszemy nieco później. Zaczniemy jednak od krótkiego rysu historycznego. Bubble tea to bowiem napój, który przywędrował do nas z… Tajwanu. To właśnie tam w 1980 roku powstał pierwszy lokal serwujący bubble tea. Napój, zyskując na popularności, docierał do kolejnych kontynentów, by dziś mieć fanów niemal na całym świecie.

Z czego robi się bubble tea?

Czas na opis poszczególnych składników tego napoju i wyjaśnienie pochodzenia nazwy. Do przygotowania potrzebne są zestawy bubble tea zawierające:

  • kawior molekularny – kulki tapioki przygotowane z manioku, które mają strukturę miękkich kuleczek, po przegryzieniu których uwalnia się sok owocowy – to właśnie od nich pochodzi nazwa
  • baza płynna – herbata, mleko, jogurt, woda
  • naturalne soki owocowe
  • kruszony lód.

Gotowy zestaw bubble tea można zakupić m.in. w sklepie internetowym.

Kawior molekularny

Kawior molekularny, jak już wspomnieliśmy, pochodzi z manioku. Dzięki odpowiednim procesom przygotowawczym, otrzymuje się z niego miękkie, lekko gąbczaste kulki, które przyjemnie strzelają po przegryzieniu, a przy okazji zawierają w sobie soki owocowe. To sprawia, że są słodkie i smaczne.

Baza bubble tea

Najczęstszą bazą bubble tea jest herbata – czarna, zielona, biała. Równie dobrze może to być ziołowy napar, na przykład z jaśminu, mięty czy melisy lub lipy.

Jednak nie zawsze herbata jest jedynym słusznym wyborem. Bubble tea można przygotować również dodając do niej mleko czy jogurt. Jeszcze inną propozycją jest użycie zwykłej wody – mineralnej lub gazowanej (według preferencji smakowych).

Naturalne soki owocowe

Często ważnym składnikiem i dodatkiem do bubble te są naturalne soki owocowe. Występują w przeróżnych smakach ubogacających napój. Przykładowo może to być smak:

  • arbuzowy
  • bananowy
  • cytrynowy
  • jabłkowy
  • jagodowy
  • kiwi
  • malinowy
  • mango
  • marakuja
  • truskawkowy
  • wiśniowy.

Warto dodać, że soków tych można użyć także jako dodatek do innych deserów – gofrów, deserów lodowych czy też kobiecych drinków. Są też orzeźwiającym dodatkiem letnich napojów na bazie wody gazowanej.

Kruszony lód

Ostatnim składnikiem jest kruszony lód. Jeżeli jednak chcemy przygotować bubble tea na ciepło, lód nie będzie nam potrzebny.

- Reklama -

Podobne artykuły

- Reklama -

Ostatnie artykuły