18 sierpnia słuchacze Studium Praktycznego Winiarstwa 2018 zebrali owoce najwcześniejszej odmiany Solaris. Pierwsze akademickie wino już fermentuje.
Ze względu na wcześniejszą wegetację prowadzący PAW musieli wprowadzić dodatkowy, dobrowolny zjazd i małe zmiany w programie zajęć Studium Praktycznego Winiarstwa 2018, pozwalające na wcześniejsze rozpoczęcie winobrania.
– Jako pierwsze zbieraliśmy owoce odmiany Solaris, najwcześniejszej z uprawianych w Winnicy Jasło. Do zbioru zgłosiła się 15 osobowa grupa akademików z różnych, często bardzo odległych miejscowości w Polsce – mówi Ewa Wawro, prezes Fundacji Galicja Vitis. – Pracowali z dużym zaangażowaniem, pasją i wyraźną przyjemnością, starali się nie uronić nic z tego, czego mogli nauczyć na tym zjeździe. Dla nas była to najlepsza ocena, jaką mogli nam wystawić nasi akademicy.
– Zebraliśmy średnio po 2,5 kg z krzewu, zawartość cukru 23 Blg (12,5% potencjalnego alkoholu), kwasowość moszczu – 6,75 g/l. Jak na pierwszy rok owocowania, to bardzo dobry wynik – komentuje Roman Myśliwiec, założyciel Fundacji Galicja Vitis, prowadzącej Podkarpacką Akademię Wina w Jaśle.
Pierwsze nastawy już fermentują. – Jeżeli pogoda będzie nadal dopisywać to na zjazd 8-9 września planujemy przerób owoców odmiany Rondo na czerwone wino i wcześniejszy zbiór Seyval blanc z młodych krzewów w drugim roku, na wino musujące. Możliwe, że będzie także gotowa do zbioru Jutrzenka, bo już ma około 10 procent potencjalnego alkoholu – dodaje R. Myśliwiec.
Podkarpacka Akademia Wina to sztandarowe przedsięwzięcie Fundacji Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa Galicja Vitis, partnerem projektu jest Miasto Jasło.