Burak to jedno z najbardziej popularnych w Polsce warzyw. Znany jest zresztą nie tylko u nas, bo nad basenem Morza Śródziemnego odkryto go już blisko 4 000 lat temu.
Dzisiaj jest nieodłącznym składnikiem kuchni tradycyjnej, doceniany nie tylko za smak, ale i liczne właściwości odżywcze, a nawet lecznicze. O tym, dlaczego burak powinien znaleźć się w naszej codziennej diecie, piszemy poniżej.
Burak ku zdrowotności
Czy wiesz, że zdrowe soki z buraka, ale też sałatki bądź zupy to jedna z metod na zachowanie młodości? Okazuje się, że to warzywo bulwiaste ma właściwości przeciwstarzeniowe. Co więcej, buraka warto zjadać w ramach profilaktyki antynowotworowej. To warzywo buduje też naszą odporność, działa antybakteryjnie, jest uznawane za naturalny antybiotyk. Regularne jedzenie potraw z burakiem wpływa korzystnie na nasz układ krwionośny. Ponadto, jest to naturalny lek w walce z przeziębieniem, na przykład pozwala szybciej zwalczyć katar oraz kaszel. Burak niweluje też zgagę, obniża ciśnienie krwi i dodaje nam witalności. Burak pozwala pozbyć się anemii, a nawet wspiera leczenie białaczki. Normuje też poziom cholesterolu.
Co kryje się w buraku?
Warto poznać przynajmniej podstawowe przepisy na soki z buraka. Szklanka takiego wypita każdego dnia pozwala wprowadzić do naszego organizmu mnóstwo wartości odżywczych. W buraku hodowanym, a nie tym dzikim znajduje się potężna moc, która chroni przed licznymi chorobami i pozwala zachować nasze zdrowe na najlepszym poziomie. W buraku znajdziemy między innymi: witaminę C, A, E, K, do tego kwas foliowy, niacynę, ryboflawinę, cynk, sód, potas, fosfor, magnez, żelazo i wapń.
Jak zjadać buraka?
Burak nadaje się do sałatek i w takiej postaci można do dodawać surowego. Pyszny jest też burak gotowany oraz pieczony. Świetnie sprawdzają się soki z buraka, ale trzeba pamiętać, by do ich sporządzenia wykorzystywać wyciskarki do warzyw. Sokowirówki po pierwsze mogą nie poradzić sobie z tak twardym warzywem, po drugie podczas obróbki burak straci najcenniejsze wartości. Wyciskarka pozwoli mu zachować pełną moc i szklanka tego rarytasu będzie rzeczywiście działać korzystnie na nasz organizm.
Gdzie kupować buraki?
Na szczęście nie trzeba sprowadzać buraków z zagranicznych plantacji, bo polskie gospodarstwa wiejskie powszechnie hodują to warzywo. Ważne jednak, by zwracać uwagę na jego pochodzenie. Najlepsze będą buraki ekologiczne, od lokalnych rolników. Raczej rezygnujmy z kupowania buraków w supermarketach.
Artykuł powstał we współpracy merytorycznej z serwisem: https://www.mocsokow.pl/