Zimowe cięcie - Moje Jasło

To był kolejny udany zjazd. Słuchacze SPW 2018 przycinali krzewy w Winnicy Jasło i na Rondzie Solidarności. Zajęcia praktyczne poprzedziły wykłady na temat cięcia i formowania krzewów winorośli. Akademicy PAW poznali też ABC produkcji wina. Wieczorna degustacja poświęcona była białym klasykom.

Zimowe cięcie 2 - Moje Jasło

Pierwszy dzień 3. Zjazdu Studium Praktycznego Winiarstwa 2018 poświęcony był omówieniu sposobów cięcia i formowania krzewów winorośli. – Umiejętne cięcie i formowanie krzewów pozwala nie tylko „zapanować” nad  ekspansywnym wzrostem winorośli. Stosując odpowiednie dla danej odmiany formy, możemy osiągnąć jak najlepszy surowiec do produkcji wina – podkreśla Roman Myśliwiec, założyciel Fundacji Galicja Vitis.

Zgodnie z przyjętym harmonogramem drugi dzień w całości poświęcony miał być na praktyczną naukę cięcia krzewów winorośli. Ze względu na zbyt mroźną aurę zmieniliśmy nieco przyjęty program, przenosząc wybrane zajęcia między sąsiednimi zjazdami. Zaplanowane wcześniej na całą niedzielę ćwiczenia praktyczne w winnicy poprzedziły czterogodzinne zajęcia wykładowe, podczas których omówiony został podstawowy schemat produkcji win białych, różowych i czerwonych oraz ochrona winorośli przed mrozami i przymrozkami.

Zimowe cięcie 4 - Moje Jasło

– Wykład wprowadzający do tematu produkcji wina przygotować miał naszych słuchaczy do pogłębienia tego tematu w trakcie kolejnych zajęć w ramach Studium Praktycznego Winiarstwa. Dobrze przygotowani przez naszych wykładowców, we wrześniu i październiku  będą mogli przećwiczyć teorię przygotowując samodzielnie swoje wina dyplomowe – podkreśla R. Myśliwiec.

Zajęcia praktyczne odbyły się w Winnicy Jasło i na Rondzie Solidarności.

– Nasi tegoroczni słuchacze po raz pierwszy byli w Winnicy Jasło, którą opiekuje się nasza Fundacja i która jest poletkiem dydaktycznym Podkarpackiej Akademii Wina w Jaśle. Wszyscy byli pod dużym wrażeniem położenia winnicy i innowacyjnego pomysłu władz samorządowych Jasła – mówi Ewa Wawro, prezes Fundacji Galicja Vitis. – W ramach nauki zimowego cięcia słuchacze przycięli krzewy winorośli rosnące na Rondzie Solidarności.

Zimowe cięcie 7 - Moje Jasło

Słuchacze PAW nie marnują czasu, dlatego sobotnie wieczory pomiędzy zajęciami obowiązkowymi poświęcają na naukę oceny i degustacji wina. Tym razem w ramach degustacji porównawczej różnych win z danej odmiany omawiali charakterystyczne cechy białych klasyków: chardonnay, pinot gris, sauvignon blanc, rieslinga, traminera, muscata, furminta.

Degustacja wina - Moje Jasło

Następny zjazd SPW 2018 poświęcony będzie organizacji i ekonomice nowoczesnego gospodarstwa winiarskiego oraz obowiązującym aspektom prawnym jego funkcjonowania.  Będzie też o tym, jaki wpływ na jakość i charakter wina ma jakość użytych do jego produkcji winogron.

Zimowe cięcie 5 - Moje Jasło

Zajęcia wykładowe dostępne są także dla osób spoza grupy SWP 2018, a zasady uczestniczenia podane są na stronie www.akademiawina.org w zakładce szkolenia.

Podkarpacka Akademia Wina to sztandarowe przedsięwzięcie Fundacji Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa Galicja Vitis, partnerem projektu jest Miasto Jasło.

Fundacja Galicja Vitis

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz
Proszę wprowadzić imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.