Fit pączki bez laktozy i bez glutenu.
Wszyscy uwielbiamy pączki, niestety nie wszyscy możemy je jeść ze względu na nietolerancję laktozy czy glutenu. Dlatego z myślą o tych osobach powstał ten przepis na pyszne pączki bez laktozy i bez glutenu. Te pączki są naprawdę szybkie w wykonaniu, bez dodatku drożdży i długiego czasu oczekiwania by ciasto wyrosło. Składają się z zaledwie z kilku składników, które można znaleźć w każdym domu.
Karob znany jest jako mączka z chleba świętojańskiego bądź chleb świętojański, jest dobrym zamiennikiem kakao. W Polsce jest jeszcze mało znany, a to wielka szkoda ponieważ posiada on wiele wartości odżywczych i zdrowotnych. W sklepach najczęściej spotkamy go w formie proszku i bardzo przypomina kakao. Karob nie zawiera kofeiny, bardzo dobrze sprawdza się w problemach żołądkowych. Pomaga w leczeniu biegunki. Wspomaga leczenie osteoporozy. Zawiera kwas galusowy, który działa antynowotworowo, hamuje rozrost komórek rakowych, posiada także działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Systematyczne spożywanie karobu pozytywnie wpływa na odporność, układ nerwowy, poprawia przemianę materii. Bogaty jest w przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia się organizmu. Obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Witaminy jakie znajdziemy mączce świętojańskiej to: A, B1, B2, B3, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: wapń, fosfor, magnez, żelazo, potas, sód, cynk.
Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne, zapobiega udarom i chorobom serca, także obniża poziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
- 1 ½ szklanki mąki owsianej
- 3 łyżki karobu
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- ½ szklanki masła
- ½ szklanki cukru kokosowego
- 1 szklanka mleka owsianego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka esencji z wanilii
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady
Do miski wsypujemy mąkę owsianą, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, karob, cukier kokosowy, sól. Mieszamy. Teraz dodajemy mokre składniki: jajka, mleko, rozpuszczone masło, wanilie i ocet jabłkowy. Miksujemy zawartość miski do momentu połączenia się składników.
Ciasto rozkładamy równomiernie do silikonowych foremek. Do ¾ wysokości.
Piekarnik nastawiamy na 175°C i pieczemy pączki przez 25 minut. Po upieczeniu wyciągamy formę i zostawiamy na 5 minut pączki w formie. Następnie wyciągamy je i zostawiamy do ostygnięcia.
W wodnej kąpieli rozpuszczamy gorzką czekoladę. Bierzemy paczką do ręki i zanurzamy wierzch w czekoladzie i przekręcamy zgodnie ze wskazówkami zegara. Kładziemy pączki na stojaku by czekolada zastygła.
Takie pączki możemy jeść bez wyrzutów sumienia. Pyszne, zdrowe i pieczone w piekarniku o delikatnej teksturze. Miło tak obchodzić tłusty czwartek!
Przekroczyłam śmiertelną dawkę tych pączków i chyba sama zamienię się niedługo w pączek 😛
Dopóki nie ma podatku od cukru (nawet Bareja by te go nie wymyślił) to można jeść