24.2 C
Jasło
26 lipca 2021, poniedziałek
Ogłoszenia Jasło

Słodkie sukcesy uczniów ZSUiS w Jaśle

Wyróżnione

Redakcja Moje Jasłohttps://mojejaslo.pl/
Jasielski portal informacyjny. Poznaj Jasło z innej strony! Aktualne wydarzenia w Jaśle, ankiety, wywiady ze znanymi jaślanami, ogłoszenia, zdrowie i uroda.

W ubiegłym tygodniu został rozstrzygnięty Konkurs Cukierniczy dla uczniów szkół cukierniczych województwa podkarpackiego. Wśród nagrodzonych młodych cukierników jest pięcioro reprezentantów Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle – uczniów szkoły branżowej I stopnia oraz technikum w zawodzie technik technologii żywności.

Konkurs został zorganizowany przez Zespół Szkół nr 3 w Rzeszowie, a wdzięczny temat „Tort dla mamy” pozwolił uczestnikom wykazać się pomysłowością oraz zaprezentować własne umiejętności zawodowe.

Słodkie sukcesy uczniów ZSUiS w Jaśle

Prace konkursowe oceniane były pod względem kreatywności i wyobraźni twórczej, umiejętnego doboru składników, różnorodności stosowanych technik dekoratorskich, a także precyzji i estetyki wykonania. Zaprezentowane przez młodych cukierników z jasielskiego ZSUiS torty zyskały szczere uznanie w oczach konkursowych jurorów: mgr inż. Pawła Hanusa, pracownika Instytutu Technologii Żywności i Żywienia Uniwersytetu Rzeszowskiego oraz mistrzów cukiernictwa – Kazimierza Raka i Tomasza Podkula. Ciasta naszych reprezentantów urzekają oryginalną formą oraz starannością i precyzją wykonania, nie powstydziliby się ich nawet mistrzowie cukierniczego fachu.

Czytaj też: Młodzi cukiernicy z ZSUiS w „słodkiej” czołówce Polski

Za swoje prace nagrodzeni zostali:

– za kreatywność i prace na wysokim poziomie:

Maria Passowicz z klasy 2Pa
Maria Passowicz z klasy 2Pa
Norbert Zięba z klasy 2Ga
Norbert Zięba z klasy 2Ga

– za pomysłowość i estetykę wykonania:

Julia Dziedzic z klasy 1Tsk
Julia Dziedzic z klasy 1Tsk

– za zaangażowanie w wykonanie pracy:

Nina Krygowska z klasy 2PTsk
Nina Krygowska z klasy 2PTsk

Konkursowe laury to radość i powód do dumy nie tylko dla nagrodzonej młodzieży, ale również dla ich opiekunów. Młodzi adepci sztuki cukierniczej zdobywają i doskonalą swoje zawodowe umiejętności podczas zajęć praktycznych w szkolnej pracowni cukierniczej oraz w „Torcikowo” pani Elżbiety Jareckiej.

Laureatom konkursu serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

Więcej artykułów

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Ostatnie artykuły

X