wiadomości

kino

kalendarz

pogoda

ogłoszenia

Najlepsze danie na Świecie! Poznaj historię pizzy

Wyróżnione

Moje Jasło
Moje Jasło
Jasielski portal informacyjny. Poznaj Jasło z innej strony! Aktualne wydarzenia w Jaśle, ankiety, wywiady ze znanymi jaślanami, ogłoszenia, zdrowie i uroda.
- Reklama -

Pomimo tego, że pizza została zaliczona do popularnej kuchni nazwanej fast foodem i tak kochają ją miliardy ludzi na całym świecie. Ten wydawać by się mogło, zwykły placek z dodatkami, codziennie jest spożywany w miliardach sztuk we wszystkich krajach kuli ziemskiej. Uwielbiają ją zarówno dorośli, jak i dzieci. A czy Ty znasz historię pizzy?

Pierwsza pizza powstała w Neapolu

Choć uznaje się ją za potrawę włoską, trudno tak naprawdę określić, z jakiego języka dokładnie pochodzi słowo pizza. Językoznawcy twierdzą, że wzięła się ona z łacińskiego „pinsere”, co oznacza zagniatanie lub greckiego „plaxo” oznaczającego coś płaskiego.

Pierwsza pizza powstała w X wieku w miejscowości Geata leżącej pomiędzy Rzymem a Neapolem. Jednak nie od razu pizza występowała w takiej postaci, jaką znamy obecnie. Na początku była zwykłym, suchym plackiem, który jadła biedna część społeczeństwa. Dopiero w XVI wieku w Neapolu powstała znana nam dzisiaj postać pizzy, czyli wypiekany placek z sosem, ziołami oraz dodatkiem sera lub ryby. Pomimo plebejskiego pochodzenia, daniem zachwyciły się już wtedy wyższe sfery. Danie uwielbiał Ferdynand I Burbon, król Neapolu oraz Sycylii. Legendy głoszą, że aby jadać swoje ukochane danie codziennie, król przebierał się za chłopa i uciekał z dworu. Dopiero następca króla Ferdynanda miał odwagę podawać pizzę odwiedzającym dwór gościom i tym samym rozsławić to danie na większą skalę wśród najbogatszych obywateli.

Pizzę w formie, którą my znamy, czyli podawaną z sosem pomidorowym, rozsławiła dopiero królowa Małgorzata i to właśnie od jej imienia mamy do dziś pizzę zwaną Margheritą. Następnie, dużą rolę w rozsławieniu pizzy odegrali Amerykanie. To właśnie tam pochodzący z Neapolu Genarro w 1905 roku otworzył pierwszą pizzerię. Co najciekawsze, we Włoszech poza Neapolem danie to nie było zbyt popularne. Sytuacja zmieniła się dopiero w latach 80-tych.

Na grubym, czy na cienkim? Tajemnica tkwi w cieście

Klasyczny piec do pizzy musi być opalany drewnem oraz mieć kształt kopułowy. Jednak nie każdy lubi cienką i chrupiąca pizzę. Ta potrawa została zaanektowana przez wiele krajów świata i tak w Nowym Jorku zjemy bardzo tłustą pizzę, którą można kupować na kawałki. W Rzymie zjemy tylko taką cienką i kruchą niczym placki macy. W Polsce często przygotowujemy pizzę wyrośniętą na grubym, drożdżowym cieście.  Cała tajemnica smaku tkwi w cieście i zależy od indywidualnych preferencji każdej osoby.

Po czym poznać dobrą pizzę?

Podróżując po Polsce, również mamy szansę spróbować różnego rodzaju pizz. Jeśli podróżujemy po Krakowie, zawsze punktem obowiązkowym jest wizyta na Starym Mieście. Imponujący Rynek Główny zachwyca bowiem klimatem oraz zabytkami. To właśnie tam znajdziemy najlepszą pizzę w Krakowie (https://www.pizzadominium.pl/lokale/krakow-rynek-glowny). Pizza klasyczna, rzymska, a może calzone? Wybór wśród bogatej oferty pizzy w Krakowie jest ogromny, wystarczy tylko spróbować.

- Reklama -

Podobne artykuły

- Reklama -

Ostatnie artykuły