wiadomości

kino

kalendarz

pogoda

ogłoszenia

Jak zrobić przecier pomidorowy

Wyróżnione

Moje Jasło
Moje Jasło
Jasielski portal informacyjny. Poznaj Jasło z innej strony! Aktualne wydarzenia w Jaśle, ankiety, wywiady ze znanymi jaślanami, ogłoszenia, zdrowie i uroda.
- Reklama -

Do przygotowania przecieru pomidorowego w domu potrzebne będą:

Składniki:

  • pomidory
  • sól
  • kwasek cytrynowy

Przybory kuchenne:

  • garnek
  • sito lub przecierak
  • deska do krojenia
  • nóż do krojenia
  • łyżka
  • lejek
  • łyżka wazowa
  • słoiki

Przygotowanie:

Pomidory na przecier umyj, przejrzyj czy nie mają plam. Na przecier zużyj tylko ładne i zdrowe pomidory. Następni pomidory należy pokroić i przetrzeć w celu oddzielenia miąszu od pestek i skórki. Do przecierania najlepiej użyć przecieraka, przecieranie przez zwykłe sito jest bardzo czasochłonne.

Przetarte pomidory dopraw solą (jeśli używasz), przelej do garnka i zagotuj. Przecier gotujemy do momentu aż zgęstnieje (ok. 1- 2 godziny) często mieszając.

W czasie gdy przecier się gotuje przygotuj słoiki. Dokładnie je umyj i wyparz w temp. 100 – 150 stopni przez 30 min. Do tak przygotowanych słoików wlej gotowy gorący przecier i zakręć pozostawiając ok. 1cm przestrzeni.

Przechowywanie:

Tak przygotowany przecier można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Aby pozostał świeży przez dłuższy czas należy go zapasteryzować.

- Reklama -

Podobne artykuły

Subskrybuj
Powiadom o

0 komentarzy
oceniany
najnowszy najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -spot_img

Ostatnie artykuły