Do przygotowania przecieru pomidorowego w domu potrzebne będą:
Składniki:
- pomidory
- sól
- kwasek cytrynowy
Przybory kuchenne:
- garnek
- sito lub przecierak
- deska do krojenia
- nóż do krojenia
- łyżka
- lejek
- łyżka wazowa
- słoiki
Przygotowanie:
Pomidory na przecier umyj, przejrzyj czy nie mają plam. Na przecier zużyj tylko ładne i zdrowe pomidory. Następni pomidory należy pokroić i przetrzeć w celu oddzielenia miąszu od pestek i skórki. Do przecierania najlepiej użyć przecieraka, przecieranie przez zwykłe sito jest bardzo czasochłonne.
Przetarte pomidory dopraw solą (jeśli używasz), przelej do garnka i zagotuj. Przecier gotujemy do momentu aż zgęstnieje (ok. 1- 2 godziny) często mieszając.
W czasie gdy przecier się gotuje przygotuj słoiki. Dokładnie je umyj i wyparz w temp. 100 – 150 stopni przez 30 min. Do tak przygotowanych słoików wlej gotowy gorący przecier i zakręć pozostawiając ok. 1cm przestrzeni.
Przechowywanie:
Tak przygotowany przecier można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Aby pozostał świeży przez dłuższy czas należy go zapasteryzować.