wiadomości

kino

kalendarz

pogoda

ogłoszenia

Foremki silikonowe – wady i zalety

Wyróżnione

Moje Jasło
Moje Jasło
Jasielski portal informacyjny. Poznaj Jasło z innej strony! Aktualne wydarzenia w Jaśle, ankiety, wywiady ze znanymi jaślanami, ogłoszenia, zdrowie i uroda.
- Reklama -

Są kolorowe i występują w ciekawych kształtach. Foremki silikonowe, bo o nich mowa, przykuwają wzrok każdego, kto lubi piec, a w kuchni docenia praktyczne, ale też dekoracyjne detale. Akcesoria, sprzęty i inne wykonane z silikonu cieszą się dużą sympatią, bo łączą w sobie funkcjonalność z nowoczesnym designem. Dowiedz się, jakie zalety, ale też wady mają foremki silikonowe.

Zalety foremek silikonowych – dlaczego warto je wybrać?

Przy poszukiwaniu foremek do pieczenia uwagę zwracają zwłaszcza te silikonowe. Wyróżniają się na tle innych już na pierwszy rzut oka atrakcyjną kolorystyką. Żółte, zielone, fioletowe, niebieskie – taka feeria barw doda uroku i ożywi wnętrze każdej kuchni. O znaczeniu estetycznym akcesoriów kuchennych nie trzeba przekonywać żadnego miłośnika cukiernictwa.

Idąc dalej, zwróćmy uwagę na wytrzymałość foremek silikonowych. Niektórzy mają co do niej wątpliwości – czy formy nie zmieniają się pod wpływem temperatury, czy nie nagrzewają się nadmierne, czy nie przenoszą zapachów i kolorów. Otóż nie. Okazuje się, że z powodzeniem można korzystać z nich do pieczenia nawet w maksymalnie rozgrzanych piekarnikach. Producenci nie tylko deklarują wytrzymałość na gorąc (zazwyczaj do 230 stopni Celsjusza), ale też na zimno (do -60 stopni Celsjusza).

Zalety foremek silikonowych – dlaczego warto je wybrać?

Ogromną zaletą foremek silikonowych jest to, że zachowują wysoką elastyczność, co pozwala na wyciąganie już upieczonych ciast bez naruszania ich brzegów czy spodów. To szczególnie ważne, gdy pieczesz biszkopty na tort czy muffinki, które zamierzasz wyeksponować na paterze. Ewentualne resztki ciasta czy kremu łatwo usuniesz z środka foremki, część po prostu się wykruszy, resztę przemyjesz ciepłą wodą.

Na koniec jeszcze bezpieczeństwo i komfort korzystania z foremek silikonowych. Po wyjęciu z pieca szybko stygną, dlatego nie ma ryzyka, że się oparzysz.

Czy foremki silikonowe mają wady?

Choć lista zalet jest niewątpliwie długa, to niestety foremki silikonowe mają też pewne wady. Nie są one bardzo stabilne, mogą się przechylić, powodując rozlanie ciasta. To ryzyko pojawia się szczególnie przy wkładaniu ciast do piekarnika na niższy poziom lub do zamrażalki (w silikonie spokojnie można mrozić zapasy).

Formy silikonowe można uszkodzić. Owszem, są odporne na wysokie i niskie temperatury, ale raczej nie przetrwają spotkania z ostrym nożem czy nożyczkami. Istnieje ryzyko przecięcia rantów czy spodów, a wtedy produktu nie da się już naprawić – nadaje się do wyrzucenia.

A co z farbowaniem? To także może się zdarzyć, choć nieczęsto. Czasem foremki ciemnieją miejscami pod wpływem bezpośredniego kontaktu z ogniem. Innym razem zabarwiają się, ale musi to być coś intensywnego, jak curry czy kurkuma. Jednak po kilku myciach zazwyczaj odzyskują swój pierwotny kolor. Na pewno kupuj formy silikonowe w zaufanym sklepie i sprawdzaj producenta. Niektórzy, chcąc obniżyć koszty produkcji zastępują oryginalny silikon tworzywem, co znacznie zmniejsza trwałość i estetykę formy.

- Reklama -

Podobne artykuły

- Reklama -

Ostatnie artykuły