Poznaj najważniejsze cechy ekspersu kolbowego, z którego kawa nada twojemu lokalowi charakteru.
Zalety ekspresu kolbowego
Ekspres kolbowy to jeden z podstawowych elementów wyposażenia każdej kawiarni, restauracji, ale również hotelu, baru oraz wielu innych lokali gastronomicznych. Przewaga tego rodzaju ekspresu nad automatycznym polega przede wszystkim na tym, że użytkownik ma tu większą kontrolę nad sposobem parzenia kawy. Jest to urządzenie nieco bardziej wymagające, lecz jednocześnie daje znacznie więcej możliwości, wyższą jakość przygotowywanych naparów i ich niepowtarzalny smak.
To możliwość regulacji temperatury, ciśnienia oraz czasu ekstrakcji daje szansę na wydobycie z każdego wykorzystanego ziarenka kawy tego, co w nim najlepsze. Wystarczy zmienić wybrane parametry, wydłużyć czas, obniżyć temperaturę, by uzyskać odmienny efekt. Takie wariacje sprawiają, że każdy może stworzyć autorską kawę, którą trudno będzie dostać gdzieś indziej.
Warto wiedzieć, że ekspres kolbowy z reguły ma niższą cenę niż automatyczny, lecz wymaga dodatkowego dokupienia młynka oraz zestawu baristycznego. W trakcie użytkowania tego typu urządzenia jednak możesz liczyć na mniejsze koszty eksploatacji, co przy intensywnym stosowaniu może mieć duże znaczenie.
Czym się kierować wybierając ekspres kolbowy do gastronomii?
Zakup ekspresu do kawy gastronomicznego jest znacznie bardziej złożonym tematem niż w przypadku ekspresu do użytku domowego. Istotne kwestie, na które musisz zwrócić szczególną uwagę to:
- wydajność ekspresu – im więcej kaw będziesz przyrządzać w swoim lokalu, tym większą liczbę kolb powinno mieć urządzenie;
- waga – zwykle te lekkie ekspresy wykonane zostały z mniej trwałych materiałów, więc mogą być bardziej awaryjne;
- design – dopasuj styl ekspresu do aranżacji wnętrza swojego lokalu. Możesz wybierać pomiędzy urządzeniami w stylu nowoczesnym, minimalistycznym lub vintage.
Kolbowe ekspresy do kawy świetnie sprawdzają się w lokalach gastronomicznych, gdzie trzeba sprostać rozmaitym wymaganiom klientów. Takie urządzenia pozwalają na przygotowanie różnych wariantów najwyższej jakości kaw.