Systematycznie rośnie liczba osób zmagających się z nietolerancją glutenu. Problem ten dotyka przy tym zarówno seniorów, jak i dzieci w wieku szkolnym. Może mieć przynajmniej kilka źródeł, ponieważ jednak nasila się, należy liczyć się z tym, że osoby zmagające się z nim będą coraz ważniejszą grupą konsumentów. Na czym polega nietolerancja glutenu i jaka żywność powinna pojawiać się w sklepach spożywczych i sklepikach szkolnych, aby można było wychodzić naprzeciw tej grupie odbiorców?
Na czym polega nietolerancja glutenu?
Nie ma jednej tylko przyczyny nietolerancji glutenu. Choć jej objawy dają nam wiele danych niezbędnych do ustalenia, co stanowi źródło problemu. Dziś mówi się o trzech rodzajach schorzeń, które wiąże się z niepożądaną reakcją organizmu na kontakt z glutenem. Najpoważniejszym problemem jest celiakia, lekarze podkreślają jednak rosnące wyzwanie, jakim jest alergia na pszenicę oraz uczulenie na gluten o innym podłożu.
W zdecydowanej większości przypadków u pacjentów mamy do czynienia z niewłaściwie funkcjonującym układem immunologicznym. Ten błędne rozpoznaje gluten obecny w pożywianiu jako składnik obcy. To skłania go do produkowania przeciwciał mających na celu jego zwalczanie. Pacjent szybko otrzymuje zresztą od organizmu sygnały świadczące o tym, że nie radzi sobie on z glutenem w pokarmach. Do najczęstszych objawów nietolerancji na gluten zalicza się bóle brzucha, biegunki i wzdęcia, choć pacjenci uskarżają się także na zmiany skórne, częste bóle głowy oraz obniżony poziom koncentracji.
Dlaczego warto mieć w swoim sklepie żywność dla osób z nietolerancją glutenu?
Jak już wspomniano, liczba osób zmagających się z nietolerancją glutenu systematycznie rośnie, w żywność bezglutenową warto zaopatrywać się więc z powodów czysto komercyjnych. Choć problem jest nagłaśniany, nie oznacza to wcale, że wszystkie sklepy podchodzą do niego z należytą powagą. Znalezienie produktów wolnych od glutenu nie jest tak trudne, jak jeszcze kilkanaście lat temu, nadal stanowi jednak spore wyzwanie.
Sklep, który inwestuje w podobne rozwiązania, może liczyć na sporą popularność. Środowiska osób walczących z nietolerancją na gluten są zgrane, chętnie komunikują się ze sobą. Można więc spodziewać się, że wiadomość na temat sklepu, zaopatrującego się w hurtowni zdrowej żywności, spełniającego ich oczekiwania szybko się rozniesie. Produkty wolne od glutenu są też wybierane przez osoby chcące zmienić dietę, pozbyć się nadmiaru kilogramów oraz poprawić wyniki w amatorsko uprawianym sporcie, inwestując w nie można więc sporo zarobić.
Czym wyróżnia się żywność dla ludzi z nietolerancją glutenu?
Osoby, które nie mogą jeść glutenu, zwykle znają na pamięć listę produktów, w których składnik ten naturalnie nie występuje. Zwykle mówi się w tym kontekście o jajach, białych i żółtych serach, orzechach, nasionach i pestkach, soi i o owocach. Choć w przypadku tych ostatnich ostrożność zaleca się w odniesieniu do owoców suszonych. W sprzedaży nie brakuje jednak również specjalnych produktów bezglutenowych, w których brak tego składnika jest potwierdzony przez producentów i niezależnych kontrolerów. Łatwo je rozpoznać, bo na ich opakowaniach pojawia się znak przekreślonego kłosa. Tego rodzaju rozwiązania warto eksponować, bo są czytelnym sygnałem świadczącym o tym, że w danym sklepie osoby zmagające się z nietolerancją glutenu są uważane za szczególnie ważnych klientów.
Nietolerancja glutenu to jeden ze znaków naszych czasów. Nie zaskakują liczne badania naukowe, w czasie prowadzenia, których eksperci starają się odpowiedzieć na pytanie o to, jak rozwiązać ten problem. Póki jednak nie jesteśmy w stanie leczyć nietolerancji na gluten inaczej niż poprzez ograniczanie obecności tego składnika w codziennej diecie, warto robić wszystko, aby produkty wolne od glutenu były łatwo dostępne.